znanstveno-stručni skup

Foto - 60. obljetnica proglašenja špilje Vindije: 'Gradit ćemo prezentacijski centar u Donjoj Voći'

Objavljeno: 19.03.2024. 11:56

Zadnja izmjena: 19.03.2024. 11:56

Foto: Lidija Filipović

Povodom 60. obljetnice proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode danas je u Varaždinskoj županiji održan znanstveno-stručni skup.

Kako je tim povodom rečeno, Špilja Vindija spada u najznačajnija paleontološka i arheološka nalazišta Hrvatske: kao paleonotološki spomenik prirode zaštićena je još 13. studenoga 1964. godine, a uz to danas uživa i zaštitu kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Vrijednost ovog lokaliteta smještenog na području Donje Voće prelazi lokalne, regionalne i nacionalne okvire. Svjetski poznata postala je po istraživanjima fosilnih kostiju neandertalaca, kojima je utvrđeno da u genomu suvremenog čovjeka ima neadertalskih gena.

Jedna od posebnosti špilje Vindija, zbog koje je pod zaštitom već 60 godina, nalazi se na samom njezinom ulazu: glavni zaštitni profil špilje iznimne je vrijednosti zbog očuvanih sedimenata iz geološke epohe pleistocena i holocena, što je rijetkost u Hrvatskoj i Europi. Preostali sedimenti špilje su poput "vremenskih kapsula" - jedini svjedoci velikog dijela prošlosti u špilji i oko nje.

'Pripremali smo se dvije godine'

Na znanstveno-stručnom skupu, u organizaciji HAZU - Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Gradskog muzeja Varaždin i Varaždinske županije, danas su tako po prvi puta predstavljena sva dosad provedena istraživanja u špilji Vindija, s posebnim osvrtom na posljednja zaštitna istraživanja provedena prošle godine.

- Za 60. obljetnicu pripremali smo se dvije godine, tijekom koje smo proveli cijeli niz istraživanja, a sve s ciljem daljnje zaštite i promocije. Pronašli smo zemljište između vatrogasnog doma i igrališta u Donjoj Voći gdje bi izgradili centar u kojem bismo izložili sve vezano uz samo Spilju Vindiju. To nije najpoznatija spilja na svijetu, ali bi mogla biti jedna od najvažnijih. Zato planiramo do 13. studenog tiskati monografiju u kojoj bismo objedinili sve o Spilji Vindiji - najavio je župan Anđelko Stričak.

Komentari