projekt godine portala evaraždin

FOTO: Anđelko Herjavec dobiva biografski film!

Dokumentarni film koji će kino premijeru imati početkom 2020. godine, sadržavat će i igrane scene, a od lipnja prošle godine – kada je produkcija eVaraždina počela pripremati ovaj veliki projekt – prikupljena je vrlo opsežna i dosada neviđena arhivska građa o neprežaljenom Anđelku Herjavcu...
Objavljeno: 19.05.2019. 19:04

Zadnja izmjena: 09.06.2019. 11:05

Foto: Viktor Hranić

U vrhunskim studijskim uvjetima Sveučilišta Sjever produkcijski tim eVaraždina ovih dana privodi kraju snimanja intervjua o karizmatičnom i neprežaljenom Đelacu, a sudbina je htjela da se posljednji dani snimanja poklope s povratkom prvoligaškog nogometa u naš kraj i naš grad...

Dokumentarni film koji će kino premijeru imati početkom 2020. godine, sadržavat će i igrane scene, a od lipnja prošle godine – kada je produkcija eVaraždina počela pripremati ovaj veliki projekt – prikupljena je vrlo opsežna i dosada neviđena arhivska građa o popularnom Anđelku Herjavcu.

- Poznato je da je Anđelko volio TV kameru, kao i ona njega, međutim još početkom '80-ih nabavio je jednu od prvih handy-kamera u gradu i počeo snimati najvažnije događaje u svom životu, što je zvao "Đelac TV". Dakle, materijal koji će publika vidjeti u filmu biti će zaista ekskluzivan – kaže autor projekta, glavni urednik eVaraždina Alen Matušin.

U svrhu dokumentarnog filma prikupljena je arhivska građa Hrvatske radiotelevizije (HRT), Varaždinske televizije (VTV), nebrojeni novinski članci i nikad objavljivana foto-arhiva, a o Anđelku Herjavcu u filmu će govoriti obitelj, prijatelji i najbliži suradnici, te neki od glavnih društveno-gospodarskih aktera grada Varaždina 1990-ih godina.

- I 18 godina nakon svojeg nesretnog odlaska Anđelko Herjavec ponovno je uspio ono u čemu je bilo najbolji – okupiti ljude. Stoga, ovo što radimo neće biti samo omaž jednom čovjeku turbulentnog života u turbulentnom vremenu, nego i priča o našem gradu u jednom povijesnom trenutku. Dakle, napraviti ovaj film, naša je dužnost - zaključio je Matušin.

U fotogaleriji (niže) pogledajte djelić atmosfere sa snimanja, te dio sugovornika koji će se pojaviti u filmu. Između ostalih, Dragica Herjavec - majka Anđelka Herjavca, te osnivač i prvi direktor novomarofskog Levi'sa Vladimir Marić.

ANĐELKO HERJAVEC nezaboravna je ličnost u suvremenoj povijesti grada Varaždina, te u svijesti velikog dijela Varaždinaca jedna od ključnih figura 1990-ih godina. Lokalpatriotizam u njegovom slučaju, premda sasvim iskren, štoviše, percipiran i kao ekstreman – imao je zapravo unutarnju kontradikciju odnosno krajnje univerzalan zadatak – otvoriti nacionalnu poziciju gradu Varaždinu u državi koja se tek stvarala, te otvoriti europsku pa i globalnu perspektivu poslovnim interesima Varteksa, podjednako kao tekstilne industrije (modnog brenda) i nogometnog kluba. Do kraja karijere vidio se u nogometnom biznisu koji je na krilima Varteksovog europskog uspjeha gradu na "jedinom hrvatskom Zapadu" u novostvorenoj državi trebao osigurati svojevrsno pravo "prve noći" s velikim ili čak najvećim imenima europskog i svjetskog biznisa. Njegova postignuća i krajnja vizija tim su veći, što je riječ o "dečku bez pedigrea", građanskog porijekla, kojemu su u trenutku smrti bile samo 43.

 

PROJEKT PODRŽAVAJU:

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ

ŽUPANIJSKI NOGOMETNI SAVEZ VARAŽDIN

ZAJEDNICA SPORTSKH UDRUGA GRADA VARAŽDINA

EKOS HOLDING D.O.O.

GK GRUPA D.O.O.

TURISTIČKA ZAJEDNICA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

ŽUPANIJSKA ORGANIZACIJA HDZ-A VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

TERMOPLIN D.D.

VIS PROMOTEX D.O.O.