GRAD VARAŽDIN

Foto - Bili smo u obilasku radova Gradske vijećnice Varaždin, evo novosti

Objavljeno: 23.02.2023. 13:05

Zadnja izmjena: 23.02.2023. 14:30

Radovi na uređenju Gradske vijećnice, koja ove godine obilježava 500 godina otkako je u njoj smješten gradonačelnik i gradska uprava, potrajat će, prema novim informacijama, još 180 dana.

Kako smo već ranije pisali, zbog radova su gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, Upravni odjel za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća i Odjel za unutarnju reviziju su smješteni u Palači Patačić. Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako je veliki problem vlage te stolarije jer zgrada nije imala veće uređenje od velikog Varaždinskog požara 1776. godine. Tako su prozori razbijeni što rezultira hladnoćom te padaju dijelovi žbuke i zidova po parketu kojeg će također obnoviti. Ono što je najavljeno je i obnova kompletnog podruma gdje traju arheološka iskapanja pa su pronašli i stara povijesna vrata. 

"Kompletna energetska obnova"

- Gradska vijećnica je uz naš stari grad najznačajnija zgrada u Varaždinu i mislim da zaslužuje da za svoju 500. godišnjicu bude obnovljena. Počeli smo 2021. godine s obnovom krovišta, a prošle godine se to proširilo prema Kukuljevićevoj ulici. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija obnovili smo oba kvartala i ulaza te onaj dio, tzv. cokl. Sada je na redu projekt vrijedan oko milijun eura, od kojih nešto manje 300 tisuće eura sufinancira Fond, tako da će biti napravljena kompletna energetska obnova. Promijenit će se sva stolarija te će se povući nove instalacije - rekao je Bosilj. 

Osim gradonačelnika, u obilasku je bila pročelnica konzervatorskog odjela Vesna Pascuttini Juraga koja je istaknula najznačnije povijesne slojeve Gradske vijećnice Varaždin. 

Komentari