novi projekt

Foto - Dosta vam je čekanja na šalteru? Policija predstavila novitet u vezi osobnih iskaznica

Objavljeno: 11.10.2022. 11:43

Zadnja izmjena: 11.10.2022. 11:53

Foto: Luka Šalamun

Danas je predstavljen Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice kojeg provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost.

Kako je bilo rečeno, cilj provođenja kampanje je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje identifikacijskog osobnog dokumenta kako je definirano Zakonom o osobnoj iskaznici. Za aktivaciju osobne iskaznice više nije potreban čitač kartice, već građani mogu osobnu iskaznicu odmah aktivirati na aktivacijskom kiosku koji se nalazi u prostorijama Policijske uprave varaždinske. 

Nova iskaznica donijela je šest noviteta, a ključan se odnosi na povezanost s mobilnom aplikacijom Certilia koja omogućava korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Uz eOsobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme eGrađani pa se tako u samo nekoliko klikova može predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, upotrebljavati portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika. Kako bi građani mogli koristiti novu funkcionalnost potrebno je aktivirati eOsobnu, zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia.

- Unazad godinu, dvije, otkako je počela pandemija koronavirusa bilježimo konstantno povećanje rada Odjela za upravne poslove. Što se tiče izdajanja osobnih iskaznica, iz dana u dan taj je broj sve veći. U prvih devet mjeseci 2022. godine na području cijele Policijske uprave varaždinske sa svim postajama izdano je preko 26 tisuća osobnih iskaznica, što je povećanje od 38 posto u odnosu na 2021. godinu, a imamo i povećanje broja izdanih putovnica - rekla je Martina Pižeta, voditeljica Odjela za upravne poslove Policijske uprave varaždinske.

Komentari