Potpisani ugovori

Foto - Kreće 'oživljavanje' austrougarskog vojnog konjičkog kompleksa u Optujskoj

Objavljeno: 05.04.2024. 11:42

Zadnja izmjena: 05.04.2024. 11:51

Župan Anđelko Stričak potpisao je danas u Županijskoj palači osam ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije kako bi Jahaonica, zgrada Zapovjedništva i povijesne staje u nekadašnjem austrougarskom vojnom konjičkom kompleksu u Optujskoj ulici u Varaždinu dobili novi sjaj, izvijestili su iz Varaždinske županije.

Za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt 'Revitalizacija austrougarskog vojnog konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije' odobreno je 80,88-postotno sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU. Procijenjena vrijednost njezine izrade bila je 410,2 tisuće eura, no nakon provedenih postupaka javne nabave postignuta je manja cijena - ispod 280.000 eura.

- Projektom je predviđeno da objekti izgrađeni u doba Austro-Ugarske postanu mjesto na kojem će se održavati događanja s ciljem promocije konjaništva, ali i izložbe, koncerti, predstave, seminari, turniri i druge kulturno-umjetničke, obrazovne i sportske manifestacije. Zgrada jahaonice bit će, naime, pretvorena u multifunkcionalni prostor javne namjene. Posebna zanimljivost će biti 'Županijski vremeplov', centar u kojem će se posjetitelji moći upoznati s poviješću Varaždinske županije ispričane na drugi način, iz perspektive vojske, vojnika i konjaništva – rekao je župan Anđelko Stričak.

Kako će to izgledati?

'Županijski vremeplov' bit će smješten u Zgradi zapovjedništva, povijesne staje, odnosno gospodarska zgrada prenamjenom će dobiti nove sadržaje, tako da će se u jednom dijelu koristiti za privremeni smještaj konja i kočija za potrebe Husarske garde Varaždinske županije. Postojeće staje u sjevernom dijelu bi se uklonile, dok bi se nove izgradile na zapadnom dijelu, čime bi se dobio veći otvoreni prostor za održavanje različitih događanja na otvorenome, navode još iz Županije.

Komentari