Uređaj za magnetsku rezonanciju stigao je danas u Opću bolnicu Varaždin, čime je demantirana informacija da će ga umjesto varaždinske dobiti čakovečka bolnica. Uređaj je vrijedan 7,1 milijun kuna, a nabavljen je bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. Do kraja ožujka MR bi trebao biti montiran i početi službeno s radom.

Opća bolnica Varaždin je prva javna zdravstvena ustanova na sjeverozapadu Hrvatske koja ima uređaj za magnetsku rezonanciju. – Prvi konkretni korak napravljen je 2016. godine kada je putem donatorskih akcija prikupljeno 849.000 kuna. No, na tome je sve stalo budući da je bilo procijenjeno da je za nabavu MR-a potrebno 9 milijuna kuna. Napokon, putem Europskog fonda za regionalni razvoj je 2017. otvorena mogućnost kupnje sofisticirane medicinske opreme. Projekt je sada realiziran, pri čemu je zahvaljujući objedinjenoj nabavi cijena spuštena na 7,1 milijun kuna – naveo je zamjenik župana Robert Vugrin.

U tijeku je opremanje i prilagodba prostora za sam uređaj, a vrijednost tih radova je 1,3 milijuna kuna. To će se financirati s 849.000 kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna će osigurati Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić ocijenio je dolazak magnetske rezonancije povijesnim trenutkom za varaždinsku bolnicu.– To je uređaj bez kojega danas bolnica našeg tipa ne može raditi. Uređaj je ovdje, krenuli smo s pripremom prostora i očekujemo da ćemo magnetsku rezonanciju u zadanom roku uspjeti instalirati i krenuti s radom. Očekujemo da će to biti do kraja ožujka. Ugovor s izvođačem potpisan je 6. veljače, rok je 45 dana, uz otprilike 15 dana za montažu uređaja – rekao je dr. Kudelić.

Komentari

12.02.2019. 13:52h Zadnja izmjena: 12.02.2019. 16:19