obnovljivi izvori

Foto - Na MEV-u održana promocija novog visokoškolskog udžbenika koautora Klopotana

Objavljeno: 05.04.2024. 16:14

Zadnja izmjena: 05.04.2024. 16:14

Foto: Boris Matijašec

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu danas je održana promocija visokoškolskog udžbenika "Energetska tranzicija - vodikova paradigma", autora Darka Pavlovića, Melite Srpak i Igora Klopotana.

Kako je tom prilikom bilo rečeno, ovaj udžbenik obuhvaća sve relevantne aspekte vezane za vodik kao energent, poput njegovih svojstava, pohrane, proizvodnje, pohrane, transporta, distribucije te korištenja i prognoze potrošnje. Pritom su autori dodali kako su znanje i stručnost u hrvatskoj energetici u ovom trenutku važniji nego prije te kako će vodikova paradigma biti ključna za stvaranje održive energetske budućnosti.

- Mi smo u tranziciji iz studijskih programa koje moramo pretvoriti u atraktivne na rada i tu smo pokrenuli dijalog sa Savjetom, Upravnim vijećem i ministarstvom te smo na dobrom putu da se redefiniramo u sljedećih godinu dana, a definitivno ova suradnja otvara jedan put prema energetici, prema temama koje nisu strane ovoj i Varaždinskoj županiji te prema suradnji i sa kolegama sa Zagrebačkog sveučilišta i sa autorima i koautorima ovog udžbenika. Vjerujem da ćemo tu dobiti punu podršku od Vlade RH, a pogotovo ministra Habijana - rekao je Klopotan.

'Idealan izvor informacija'

Predstavljanju su također prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, zatim direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen te dekan Rudarsko geološko naftnog fakulteta Vladislav Brkić.

- Danas se suočavamo s globalnim izazovima vezanim uz energetske resurse, očuvanje okoliša i klimatske promjene. U tom kontekstu, vodikova paradigma, kako su je u svojoj knjizi autori na jasan i poseban način objasnili, postaje ključna u našoj energetskoj tranzicija. Ovaj visokoškolski udžbenik je nesumnjivo idealan izvor informacija za širu akademsku zajednicu i za studente koji žele produbiti znanje o sve većoj važnosti vodika, ključnog elementa u energetskoj tranziciji - dodao je Habijan.

Komentari