radni sastanak

Foto - Budućim kuharima i konobarima stipendije do 2.000 kuna

Obrtnička komora Varaždinske županije je jedina obrtnička komora u RH koja u partnerstvu s Ministarstvom turizma i sporta i Varaždinskom županijom sudjeluje u stipendiranju učenika za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.02.2022. 13:31

Zadnja izmjena: 23.02.2022. 17:43

Učenici koji se školuju za kuhare, konobare i ostala deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu već od ove školske godine dobivaju do 2.000 kuna stipendija, i to zahvaljujući novom modelu stipendiranja koji se počelo provoditi u Varaždinskoj županiji.

Upravo se o toj tematici održao radni sastanak, a tom prilikom Varaždin je posjetila državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta RH Sandra Herman i ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavko Štefičar. Uz predsjednika Obrtničke komore Marija Milaka, sastanku su prisustvovali i zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Obrtnička komora Varaždinske županije je jedina obrtnička komora u RH koja u partnerstvu s Ministarstvom turizma i sporta i Varaždinskom županijom sudjeluje u stipendiranju učenika za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Ove školske godine stipendije prima 48 učenika, a Obrtnička komora je nositelj ovog pilot projekta za Varaždinsku županiju.

'Novi način stipendiranja'

Nakon sastanaka gosti i domaćini posjetili su Pivnicu„Stari mlin“, vlasnika Krunoslava Novaka. On je ugostitelj koji prvi put sudjeluje u projektu stipendiranja učenika na način da udružuje sredstva s Ministarstvom turizma i sporta u omjeru 30:70 te osigurava poticajne stipendije učenicama, koje nakon završetka obrazovanja ostaju kod njega u radnom odnosu.

To je zapravo novi način stipendiranja koje provodi Ministarstvo turizma u cilju poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, kojim se budućim kadrovima na tržištu rada odmah osigurava radno mjesto, a poslodavcu radnik obučen i spreman za rad.

Komentari