Intenzivno se radi

Foto - Na izmuljavanju Trakošćanskog jezera radi se po 12 sati dnevno, uskoro kreće sanacija klizišta

Objavljeno: 04.04.2024. 14:16

Zadnja izmjena: 04.04.2024. 14:17

Radovi na izmuljivanju Trakošćanskog jezera sve su intenzivniji, ušli su u 29. radni dan, a radi se svaki dan od 7 do 19 sati kako bi se iskoristilo ovo sušno vrijeme, kazao je danas direktor VGO za Muru i Gornju Dravu Milan Rezo.

Do sada je uklonjeno s dna jezera oko 45.000 kubika sedimenta te se polako približavaju cilju uklanjanja oko 65 tisuća kubika iz prvog dijela Trakošćanskog jezera, koji se vidi sa Dvora Trakošćan.

- Ukupno imamo devet dampera na gradilištu u ovom trenutku i ostvarujemo cilj od 2.000 kubika odvoza sedimenta dnevno s donjeg dijela jezera Trakošćan prema našoj deponiji. Intenzivno radimo od 7 do 19 sati. Koristimo svaki dan, i subotu i nedjelju, odnosno ovo sušno vrijeme i vjerujemo da ćemo u iduća dva tjedna izvaditi sav sediment te nam onda slijedi 'povlačenje' servisnih puteva, koje smo izgradili s ciljem pristupa teških građevinskih strojeva do sedimenta - rekao je Rezo.

Uskoro i sanacija erozija i klizišta

Kako dodaje, paralelno s tim radovima provode i postupak projektiranja i sanacije erozija i klizišta na obali Trakošćanskog jezera. Trenutno su u postupku odabira najpovoljnijeg projektanta za izradu projektne dokumentacije te vjeruje da će tijekom ovoga mjeseca krenuti i sa sanacijama erozija i klizišta na području donjeg dijela Trakošćanskog jezera, ukupne vrijednosti oko 350.000 eura, što je povrh proračuna za uklanjanje sedimenta. Što se tiče dinamike ostvarenja ciljeva, Rezo ističe da su u okviru planiranih rokova za uklanjanje sedimenta do sredine travnja i vjeruje da će taj rok i ostvariti, ovisno o vremenskim uvjetima. 

Komentari