najnovije informacije

Foto - Rezo: 'Jezero Trakošćan uskoro kompletno očišćeno, uredili smo i stazu'

Što se tiče završenih radova, naglašava Rezo, riječ je o sanaciji klizišta i erozija te uređenju staze koja se prostire duž jezera...
Objavljeno: 02.07.2024. 10:37

Zadnja izmjena: 02.07.2024. 12:25

Radovi na jezeru Trakošćan, odnosno njegovom izmuljivanju i sanaciji erozije na obalama idu prema svome kraju, istaknuo je direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu Milan Rezo, a određeni dijelovi su već i završeni.

Što se tiče završenih radova, naglašava Rezo, riječ je o sanaciji klizišta i erozija te uređenju staze koja se prostire duž jezera.

- Sanirali smo eroziju, odnosno klizišta, na jezeru Trakošćan pomoću potpornog zida obloženog kamenom oblogom. Ukupna vrijednost radova je 121.250 eura. Radovi su završeni. Uredili smo desnu obalu jezeru Trakošćan dijela koji je erodirao pomoću gabionskih zidova u dužini od 120 metara. Ukupna vrijednost radova je 131.313 eura. Radovi su završeni. Uređena je i pripremljena lijeva obala na jezeru Trakošćan s ciljem sanacije erozija u duljini od 150 metara pomoću kamenog nabačaja, odnosno kamene obloge. Ukupna vrijednost radova je 103.000 eura. S 30. lipnjom dovršili smo uređenje staze što je važna informacija za javnost.

Prednji dio jezera očišćen

Više od 135.000 kubika sedimenta izvađeno je iz Trakošćanskog jezera, a na dijelovima preostaje još samo čišćenje servisnih cesta. Punjenje jezera Trakošćan predviđeno je s početkom jeseni, kako je već ranije najavio Rezo.

- Prednji dio jezera je očišćen i izvađeno je ukupno 90.000 kubika sedimenta. Očišćen je i lijevi rukavac na jezeru Trakošćan gledajući uzvodno po potoku Čemernica. Isto je i na desnom rukavcu na lokaciji gdje staza završava i gdje bi se ista trebala sa mostom spojiti na lijevu stranu. Na lijevom i desnom rukavcu očišćeno je i izvađeno ukupno 45.000 kubika sedimenta. Završavaju se radovi i na zapadnom dijelu jezera. Izvađeno je približno 40.000 kubika sedimenta što ukupno dosad iznosi 170.000 kubika. Ostaje još za očistiti dva rukavca na lijevoj obali i povući servisne puteve te definirati vodotok potoka Čemernica - kazao je Rezo.

Direktor Rezo na kraju dodaje: 'Očekujemo da ćemo radove dovršiti do kraja kolovoza i za Dan županije imati očišćeno jezero'.

Komentari