velika fotogalerija

Foto - Na svečanu sjednicu Općine Nedelišće stigao i Milanović, ovo su ključne poruke i strateški projekti

Objavljeno: 13.06.2024. 21:46

Zadnja izmjena: 13.06.2024. 21:47

Foto: Lidija Filipović

Izgradnja Centra za starije osobe, novog dječjeg vrtića u Dunjkovcu i dogradnja postojećeg u Nedelišću, brza cesta Nedelišće – Pušćine - samo su neki od strateških projekata koje je načelnik Općine Nedelišće, Nikola Novak, izdvojio na današnjoj svečanoj sjednici povodom Dana Općine kojoj je između ostalih, prisustvovao i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Načelnik Novak istaknuo je mjere kojima Općine potpomaže mladima poput sufinanciranja dječjeg vrtića i produženog boravka kao i sufinanciranje kamate na stambene kredite. Uz navedeno, naglasio je i otvaranje novih stambenih zona u svim naseljima Općine Nedelišće.

- Naša je želja da naši mladi ostanu živjeti na području Općine, ali i da nam se dosele iz drugih općine i gradova. Hvala svima onima koji pomažu u realizaciji naših projekata, prvenstvo hvala Vladi i resornim ministarstvima na odobrenju sredstava. Najveći iznos osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz Hrvatske ceste za izgradnju obilaznice Nedelišće – Pušćine čija je ukupna vrijednost dogovorenih radova više od 28 milijuna eura. Hvala Hrvatskim vodama koje su osigurale sredstva za izgradnju nasipa Pušćine čije se dovršenje očekuje krajem ove godine. Uz to, hvala i Ministarstvu rada uz čiju će se pomoć, uz više od šest milijuna eura, izgraditi Centar za starije osobe – kazao je dodavši kako je želja Općine i nova školska zgrada Osnovne škole Nedelišće kao i dvorana.

'Nova škola pod cijenu zaduženja'

Izgradnju nove Osnovne škole kao strateški projekt izdvojio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

- Nekoliko ključnih stvari i projekata koje imamo u Međimurju su u Nedelišću. Izgradnja Centra za starije osobe – kroz koji tjedan će biti odabran izvođač radova, odobreno je oko šest milijuna eura bespovratnih sredstava, a 12 milijuna eura je cijeli projekt. To nije mali novac i treba tu šansu da se javljamo na fondove iskoristiti. Najveći projekt je izgradnja nove osnovne škole za koju imamo svu dokumentaciju i čekamo suglasnost Ministarstva da uopće vidimo koji postotak financiranja će biti odobren. Ta škola je prioritet čak i pod cijenu kreditnog zaduživanja Međimurske županije – istaknuo je.

'Čuvajte jedni druge i radite za svoj kraj'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom govoru istaknuo je zajedništvo u Općini te naglasio kako je potrebno više sredstava usmjeriti u manje sredine poput Nedelišća.

- Čuli smo ovdje iskreni izlist svih stavki proračuna i koliko je tko u Nedelišće dao. Tu je pošteno napisano koliko je pomogla i država i ministarstva kroz razne projekte i fondove. Čovjek to gleda, izvorni proračun Nedelišća je 4,5 milijuna eura, a sa svim ostalim stavkama 20 milijuna eura – to su već 'velki penezi'. Tu se vidi da je Hrvatska centralizirana država i koliko je novaca u Zagrebu. Donekle samodostatne sredine ovise o volji centrala i EU fondova koji su super stvar kad postoje u ovakvoj mjeri. Neke stvari moramo mjenjati i drugačije njima pristupiti. Želim Vam sve najbolje, čuvajte jedni druge i da budete skupa. Ne dajte se i radite za dobrobit svog kraja i cijelog Međimurja - rekao je. 

Komentari