polaganje vijenca

Foto - Na varaždinskom groblju obilježena obljetnica osnivanja 104. brigade Hrvatske vojske

Objavljeno: 07.05.2022. 13:05

Zadnja izmjena: 07.05.2022. 13:50

Kod spomen obilježja poginulim braniteljima - pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske na Gradskom groblju obilježena je 31. obljetnica osnivanja brigade, a tom prilikom predstavnici braniteljskih udruga odali su počast poginulim braniteljima.

Polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća počast su odali i župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. Na minutu šutnje za poginule i preminule pripadnike 104. brigade pozvao je Tihomir Hozmec, predsjednik Udruge 104.brigade, dok je pukovnik u miru Ivan Rukljić, inače ratni zapovjednik brigade, održao kraći govor te podsjetio na ratni put same brigade.

- Iako smo se nadali da nikada neće doći do rata na ovim prostorima, ipak je do toga došlo. Upravo se stoga potrebno prisjetiti svih žrtava, obilježiti ove dane i uputiti jasne i snažne poruke da se tako nešto više nikada ne ponovi. Nažalost, svijet je opet danas pun izazova, sukoba, konflikata te nam je zalaganje i stremljenje miru potrebnije nego ikada - rekao je Stričak.

Čestitku pripadnicima 104. brigade uputio je i Neven Bosilj. - Izuzetno mi je drago što smo danas župan i ja pokazali zajedništvo, zajedničkim odavanjem počasti na varaždinskom groblju. Također, pripadnici 104. brigade su se zajedno s antifašistima poklonili žrtvama Drugog svjetskog rata i obilježili Dan pobjede nad fašizmom, a nakon toga, predstavnici udruge antifašista došli su zapaliti svijeće i pokloniti se pred spomen pločom naših poginulih branitelja iz 104. brigade. To je pravi put i budućnost Varaždina.

Kod Spomen kosturnice je sve prisutne na minutu šutnje pozvala Marija Varović ispred Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista naglasivši ulogu antifašista u oslobađanju ovog teritorija od fašističkog okupatora, a počast je kod Spomen kosturnice odao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Komentari