okrugla obljetnica

Foto - Nastavljeno obilježavanje 250. obljetnice Županijske palače

Objavljeno: 04.06.2022. 08:42

Zadnja izmjena: 04.06.2022. 08:42

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače je u organizaciji Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu održan prigodni znanstveni skup kojim je nastavljeno obilježavanje 250. obljetnice izgradnje palače Varaždinske županije.

Sudionici skupa imali su prilike upoznati se s poviješću palače, njezinom obnovom, građom o Županijskoj palači iz zbirki Gradskog muzeja Varaždin kao i o Carici Sisi. Znanstvenom skupu prisustvovali su župan Anđelko Stričak, zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, gradonačelnici i načelnici iz Varaždinske županije, kao i županijski vijećnici, ali i zainteresirani građani.

- Od 1772. godine pa do 1924. godine u ovoj zgradi stolovalo je 25 župana, a potom su županije ponovno osnovane 1993. godine. Upravo zbog te tradicije i povijesti odlučili smo obilježiti obljetnicu izgradnje palače kao sjedišta jednog hrvatskog župana nizom manifestacija. Sjever Hrvatske ima bogatu povijest pa me stoga veseli da su se u ovu našu obljetnicu uključili i husari iz Bjelovara i Karlovca - rekao je Stričak.

Čestitke je uputila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan rekavši da svi koji stoluju u ovoj palači imaju povijesnu odgovornost i važnost te je županijskim dužnosnicima zaželjela puno uspjeha u radu.

Nakon održanog skupa članovi ansambla Camerata Garestin izveli su prigodan glazbeni program,  a koncertu je nazočila i izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu za područje Varaždinske županije i Međimurske županije.

Komentari