memorijalni turnir

Foto - U Varaždinu obilježeno 27 godina vojno-redarstvene operacije Bljesak

Objavljeno: 30.04.2022. 10:59

Zadnja izmjena: 30.04.2022. 11:45

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin održano je obilježavanje 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak kojem su uz članove braniteljskih udruga nazočili i župan Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Obilježavanje te cjelodnevno druženje branitelja i njihovih obitelji koje uključuje i turnir u električnom pikadu, visećoj kuglani i belotu organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin. Zapalivši svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u kapelici Sv. Jurja, Stričak je rekao kako je operacija Bljesak najavila slijedeću operaciju - Oluju.

- Kao aktivni sudionik te operacije, pripadnik RODA, a uz nas su bili i varaždinski policajci te pripadnici 104. brigade, mogu reći da je ona odrađena besprijekorno. U svega tridesetak sati oslobođeno je petsto četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija.  Sve postrojbe su odradile zadaću koja je bila stavljena pred njih. Mi smo se već večer prije našli s našim kolegama koji su krenuli s istočne strane, iz Požege, a  mi iz smjera Kutine - rekao je Stričak.

Uz župana, počast  svim poginulim braniteljima ispred Grada Varaždina i u gradonačelnikovo ime odala Zdravka Grđan. - U ime gradonačelnika Nevena Bosilja i Gradskog vijeća čestitam svim pripadnicima Hrvatske vojske i specijalne policije koji su prije 27 godina sudjelovali u akciji Bljesak. Njihovi rezultati su vidljivi, dio su naše hrvatske nacionalne povijesti i ja im na tome čestitam. Naravno, danas odajemo počast i svima poginulima - rekla je.

U VRO Bljesak sudjelovalo je inače oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Komentari