pogledajte

Foto - Održana Noć muzeja u Grešnoj pilnici u Klenovniku

Objavljeno: 30.01.2023. 18:25

Zadnja izmjena: 30.01.2023. 18:25

Foto: Anita Gladović

Grešna pilnica u Klenovniku, u sklopu manifestacije "Noć muzeja" po drugi put je posjetiteljima otvorila vrata.

Uz 1.500 etno predmeta obitelji Gladović, u suradnji s ivanečkim Kolekcionarskim društvom predstavljena je i bogata nuzmatička zbirka Martina Lukavskoga, a posjetitelji su mogli uživati i u raskoši svečarskih ručnika i krpa zidnjača iz kolekcije  gospođe Božene Carević. Veliko zanimanje pobudila je radionica ukrasa i cvijeća od krep papira u prezentaciji Darinke Stolnik, a čehanje perja te rad na kolovratu tkalačkom stanu vjerno je prikazala Vesna Štruklec. 

Manifestacija je popračena i drugim sadržajima. Pečenje rakije uz degustaciju ispod kotla, obrada drva na nožnom drebanku, izrada štila na "kobili", meljava žita na žrvnju. Oko 500 posjetitelja svih uzrasta prošetalo je kroz povijest, uživajući u prezentaciji uporabnih predmeta koje se s nostalgijom prisjećaju starije generacije. Posebno su mladima bila zanimljiva imena pojedinih predmeta.Uživalo se i u bogatoj ponudi -  nudile su se "poderane gače", kuhane kobasice, vino i čaj.  

Organizirati ovakvu manifestaciju u ruralnom području pun je pogodak - prisjećanje je to mnogima na ne tako davna vremena kad su sela bila preplavljena bogatim sadržajima od kolinja, čehlanja perja, luzanja košćic, trebljenja kuruze, gostima po starinski... Živjelo se teško, ali veselo, nije bila moderne tehnike ali se preživelo, riječi su posjetitelja koji je iz Varaždina potegnuo na događaj. Inače, Grešna pilnica u Klenovniku na turističkoj karti varaždinske županije zanimljiva je gastro i etno destinacija

Komentari