hitne službe

Foto - Održana zajednička vježba spašavanja unesrećenih u prometnoj nesreći

Objavljeno: 26.04.2022. 11:11

Zadnja izmjena: 26.04.2022. 11:11

Danas je u Varaždinu održana zajednička vježba prometne nesreće u organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Vježba je organizirana u suradnji sa žurnim službama na području Varaždinske županije i, po prvi puta, sa Zavodom za hitnu medicinu Međimurske županije. Vježbi su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i zamjenica, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec.

- Statistika o prometnim nesrećama vodi se od 1966. godine, a od tada je na hrvatskim cestama poginulo preko 48.000 ljudi, što je otprilike grad veličine Varaždina i općine Sračinec zajedno. Kada se dogodi nesreća, najbotniji faktor je brzina i učinkovitost naših službi za zaštitu i spašavanje. Takve su vježbe uvijek dobrodošle jer je svaka sekunda bitna da se spasi ljudski život. 

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Tom vježbom obilježen je i Nacionalni dan hitne medicinske službe. Sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a čim se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

- Ovakve vježbe su iznimno bitne, ne samo jer su zakonska obveza, nego i pokazuju elemente funkcioniranja sustava. S obzirom da živimo u iznimno izazovnim vremenima, naše žurne službe znaju odgovoriti svakodnevnim situacijama i reagirati. To nam pokazuju i izazovi poput poplava, potresa, ali i sada aktualne ukrajinske krize. Pohvaljujem zajedništvo i timski rad službi, što pridonosi dobrobiti naših građana - rekla je Zagorec.

Komentari