PRIGODNI PROGRAM

Foto - Otkrivanjem spomen-ploče započelo obilježavanje 80. godišnjice progona Židova u Varaždinu

Dio je to programa koji je pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije pripremljen kako bi se dostojno obilježila godišnjica... 
Objavljeno: 12.07.2021. 10:13

Zadnja izmjena: 12.07.2021. 10:32

Foto: Luka Šalamun

Povodom obilježavanja 80. godišnjice progona Židova u Varaždinu, upriličeno je svečano otkrivanje spomen-ploče kao podsjetnika na taj tragičan događaj 1941. godine.

Otkrivanje spomen-ploče na Šetalištu Vatroslava Jagića dio je programa koji je pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije pripremljen kako bi se dostojno obilježila godišnjica. Nakon otkrivanja i prigodnih govora, uslijedio je kratki glazbeni program te otvorenje znanstvenog skupa pod nazivom "Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske" u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin. 

- Otkrivanje ove ploče treba biti znak zahvalnosti i iskaz poštovanja prema našim sugrađanima koji su 1941. godine, zbog toga što su bili židovske vjeroispovijesti ili druge nacionalnosti, bili prisiljeni napustiti naš grad. Isto tako, ova ploča mora biti znak zahvalnosti i naše iskrene želje da tolerancija, jednakost i sloboda nemaju i nikad ne smiju imati alternativu - izjavila je tom prilikom zamjenica župana Silvija Zagorec.

'Nikada nije dovoljno podsjećanja'

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je kako je Grad Varaždin razvijena sredina koja je osvijestila događaje iz prošlosti. - Nikada nije dovoljno podsjećanja na nemile događaje 12. i 13. srpnja 1941. godine kada je Varaždin bio jedan od prvih gradova iz kojih je eliminirana židovska zajednica. Trebamo učiti ljude da se takvi zločini nikada ne ponove. - izjavio je Marković.

Prigodni program u sklopu obljetnice održava se kroz cijeli tjedan, a raspored možete pogledati u nastavku:

Komentari