javni prijevoz putnika

Foto - Panel rasprava Saveza za željeznicu: Želimo osigurati bolju mrežu linija i više polazaka

Objavljeno: 30.06.2022. 11:42

Zadnja izmjena: 30.06.2022. 11:42

U Varaždinskoj županiji održana je panel rasprava na temu "Ugovori o javnoj usluzi u javnom prijevozu putnika u hrvatskim županijama".

U sklopu toga predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina prezentirao je kako atraktivne mreže linija za potpunu i kvalitetnu povezanost pridonose suvremenom javnom prijevozu. Iz perspektive prijevoznika, predsjednik Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika pri HUP-u Hrvoje Meštrović predstavio je izazove uspostave ugovora o javnim uslugama za županijski linijski prijevoz.

- Vezano za razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, sjeverne su županije u prednosti jer imaju izrađen master plan za integrirani prijevoz putnika. Master plan je strateški dokument Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, vezan uz razvoj integriranog prijevoza putnika i održivog prometnog sustava. Zahvaljujući saznanjima i istraživanjima iz Master plana, danas postoje konkretni prijedlozi kako uz dostupna financijska sredstva organizirati kvalitetan, učestali i dostupan javni prijevoz za sve građane - rekao je Klečina.

'Više linija i polazaka autobusa'

Pročelnik Darko Majhen dodao je kako je javni prijevoz ekološki i energetski najpovoljniji način prijevoza, ali i da je sigurniji od automobila.

- Varaždinska županija želi uspostaviti novi i kvalitetniji sustav javnog autobusnog prijevoza s kvalitetnijom mrežom linija i većim brojem polazaka. Time bi se osigurala bolja mobilnost građana, naročito učenika i studenata, mladih radnika i obitelji te umirovljenika. Aktivno provodimo proces u kojem se spremamo za potpisivanje ugovora o javnoj usluzi s budućim prijevoznicima, pri čemu surađujemo s drugim županijama i ministarstvom. Ova konferencija nastavak je dijaloga o tome kako ugovore o javnoj usluzi u javnom prijevozu kvalitetno uključiti u svrhu osiguranja kvalitetnog javnog prijevoza za građane - rekao je Majhen.

Komentari