doznajemo

Foto - Jedan dio radova na Trakošćanu na 95 posto izvršenosti, evo što slijedi

Na teren je stigao još jedan demper, dok se očekuje dolazak još jednog u narednim danima. Osim toga, Hrvatske vode planiraju provesti još jedan projekt s ciljem unapređenja vizure Trakošćana...
Objavljeno: 23.04.2024. 09:08

Zadnja izmjena: 23.04.2024. 09:09

Radovi na izmuljivanju jezera Trakošćan su u punom zamahu, a prema riječima direktora Hrvatskih voda za područje, Milana Reze, nastavlja se s istom dinamikom. Na teren je stigao još jedan demper, dok se očekuje dolazak još jednog u narednim danima. Osim toga, Hrvatske vode planiraju provesti još jedan projekt s ciljem unapređenja vizure Trakošćana.

Kako je pojasnio Rezo, više od 95 posto iskopa u prvom dijelu je završeno te se kreće sa vađenjem gradilišnih puteva te oslobađanjem prostora tog dijela jezera do dvora Trakošćan.

- Cilj je da se u isti poslije ozbiljnijih padalima pusti voda gdje bi se uspjelo zadržati između 70 i 85 tisuća kubika vode te bi se oslobodili prepumpavanja. To bi bio onda i zalog obrane od poplave nizvodno na području rijeke Bednje jer bi te količine zadržali u akumulacijskom jezeru Trakošćan - rekao je.

'Stvorit ćemo novu vizuru'

Uz izmuljivanje, Hrvatske vode projektiraju i dokumentaciju za sanaciju erozija na lijevoj i desnoj obali jezera.

- Ukupna vrijednost tih radova iznosit će približno 500 tisuća eura. Taj ugovor nije povezan sa ugovorom vezanim za nastavak čišćenja jezera od nataloženog sedimenta. Ugrađujemo 600 kubika kamenog materijala u lijevu obalu jezera te oko 150 kubika materijala u gabionske zidove. Na taj način ćemo spriječiti daljnje napredovanje erozije u tom dijelu jezera, a svakako ćemo onda i stvoriti neku novu vizuru pogleda u okruženju dvora Trakošćan – istaknuo je Rezo.

Komentari