turistička zajednica

Foto - Postavljene nove turističko-informativne ploče u Aninoj ulici, evo o čemu se radi

Objavljeno: 05.05.2022. 12:33

Zadnja izmjena: 05.05.2022. 12:33

U Aninoj ulici kod broja 12 postavljene su nove turističko-informativne ploče, čiji sadržaji govore o bombardiranju Varaždina 1944. godine te važnim osobama koje su živjele u toj ulici.

Sadržaj prve ploče govori o najvećem bombardiranju Varaždina tijekom Drugog svjetskog rata, 24. svibnja 1944. kada je na grad bačeno oko 450 bombi. Toga dana je oko 11:30 sati iznad Varaždina od sjevera prema jugu preletjela skupina zrakoplova. Odvojilo se pet zrakoplova iz skupine i bombardiralo grad sa sjeveroistočne strane. Poginulo je 30, a ranjena je 41 osoba. Oštećeno je 18 zgrada.

Sadržaj druge ploče govori o važnim osobama koje su rođene ili su živjele u Aninoj ulici. Tako je u osnovnim crtama prikazan životopis hrvatskih slikara i grafičara Miljenka Stančića i Julija Merlića te hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagoga Vilka Novaka. Spomenuta je i glumica i izumiteljica Heddy Lamarr, čiji je rođak Rudolf Glück bio varaždinski rabin u obližnjoj sinagogi, tako da je Lamarr ljeti dolazila iz Beča u posjet njegovoj obitelji i u Varaždinu provodila školske praznike.

Obje ploče postavljene su na zid izgrađen na temeljima kuće uništene u bombardiranju. Autori sadržaja ploča su Miroslav Klemm i Vladimir Huzjan. Ploče je izradila Turistička zajednica Grada Varaždina, a postavio ih je Zvonimir Tumpić.

Ovaj projekt Turističke zajednice grada Varaždina nastavak je isticanja mikrolokacija značajnih za destinaciju Varaždin. Dosad su postavljene interpretacije tržnice i željezničkog kolodvora, interpretacije Šetališta Vatroslava Jagića i Trga tradicijskih obrta te modne kompanije Varteks.

Komentari