na gradskoj tržnici

FOTO: Povodom Dana varaždinskog placa uživalo se u okusu i mirisu kotlovine - pobjeda Zagrepčana

Objavljeno: 15.09.2018. 15:24

Zadnja izmjena: 15.09.2018. 15:39

Foto: Viktor Hranić

Varaždinska Gradska tržnica danas je u svome prepoznatljivom stilu obilježila Dan varaždinskog placa, a u tradicionalnom natjecanju u pripremanju kotlovine sudjelovalo je više od dvadeset ekipa.

Borba za titulu najbolje ekipe bila je neizvjesna do samoga kraja. Stručna ocjenjivačka komisija na čelu s Reneom Bakalovićem imala je težak zadatak jer su svi natjecatelji pripremili odlično jel, ali pobjedu je na kraju ipak odnijela ekipa Mesnice Vugrinec. Drugoplasirana je ekipa Grada Varaždina, a treće mjesto zauzela je ekipa Varaždinskih vijesti.

Cijelo natjecanje je popračeno uz glazbenu podlogu za koju su se pobrinuli folkloraši Centra za tradicijsku kulturu, poznati bednjanski Kavaliri, te najpoznatiji hrvatski ulični svirači odnosno Kraljevi ulice, a uz sve to, svi mališani na placu danas su na dar dobili besplatno oslikavanje lica. 

- Na Danu placa udruže se ukusna hrana s dobrom glazbom kakvu naši posjetitelji vole i zato dobra veselica nikad ne izostane. Događaj ima i humanitarnu notu jer kotlovina koju su pripremili naši natjecatelji nudi se po simboličnih 10 kuna za porciju, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Važno nam je da se ljudi podruže i da im bude ugodno, te da podsjetimo kako je plac mjesto susreta, smijeha i pozitivne energije. Veseli me stoga odličan odaziv i natjecateljski duh koji su pokazali naši kuhari ali i odličan odaziv Varaždinaca - poručio je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice.

Inače, Dan varaždinskog placa obilježava se uvijek sredinom rujna, kao spomen na 12. rujna 1550. kada je kralj Ferdinand uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova, preteča današnje tržnice. Tko je sve bio, te kako je to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji...

Komentari