9. svibnja

Foto - Prigodnim druženjem s građanima i podjelom info-materijala obilježen Dan Europe

Objavljeno: 09.05.2022. 14:13

Prigodnim druženjem s građanima, kao i podjelom informativnih materijala o Europskoj uniji, na Franjevačkom trgu u Varaždinu obilježen je Dan Europe.

Kao što je rekao zamjenik pročelnice Mladen Jakopović, 9. svibnja je datum koji označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije", njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv.

- Varaždinska županija aktivno koristi EU fondove, koji su izuzetno bitan alat Kohezijske politike, a učinit ćemo sve da se mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju maksimalno iskoriste - rekao je, između ostalog, Jakopović.

Obilježavanju Dana Europe pridružio se i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

- Mladi bi trebali osvijestiti značaj događanja 1945. godine kada su se stvorili preduvjeti za današnju Europu. Nažalost, ta Europa nas je djelomično ostavila na cjedilu 1991. godine kada smo se borili za nezavisnost, ali nakon toga smo svojim trudom, radom i zalaganjem ušli u obitelj europskih država. Danas smo na braniku vrijednosti za koje su izginule tisuće ljudi - rekao je.

Štandove je obišla i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je svim žiteljima čestitala Dan Europe.

- Danas, možda u najizazovnijim trenucima koje zajedno pokušavamo prebroditi, Schumanova deklaracija još više dobiva na značaju jer nam daje odgovor kako ne postoji alternativa miru. Drago mi je da su građani prepoznali ovo događanje jer samo dobrom informiranošću građana možemo podići njihovu svijest o europskim vrijednostima - rekla je.

Komentari