sudbina

Foto - Poslijepodne u Varaždinu posvećeno židovskoj obitelji Schönwald

Grad Varaždin

Objavljeno: 01.06.2023. 08:43

Zadnja izmjena: 01.06.2023. 08:58

U srijedu je u dvorani Gradskog muzeja Varaždin profesorica Gospodarske škole Štefica Pokorny održala predavanje pod nazivom Obitelj Schönwald. Uz gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja, predavanju su prisustvovali i veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Gary Koren te predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Predavanju je također prisustvovala i Biserka Haberfeld, rođena Militz, porijeklom iz Varaždina koja sada živi u Jeruzalemu. Od nekada brojne u i ugledne židovske obitelji Schönwald ona je jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor.

Predavanje varaždinske profesorice Štefice Pokorny, koja s učenicima provodi projekt Šafran u sklopu kojeg se učenici obrazuju o holokaustu, opisan je doprinos te obitelji društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Varaždina te njena sudbina tijekom drugog svjetskog rata. Za članove obitelji i organizatore predavanja, među kojima je bio i ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini kao i za veleposlanika Izraela, gradonačelnik Neven Bosilj priredio je primanje u palači Patačić, a gosti su obišli židovsko groblje i varaždinsku sinagogu.

Komentari