PU varaždinska

Foto - Prvi puta u Varaždinu održana svečana prisega osoba koje su stekle hrvatsko državljanstvo

Objavljeno: 06.01.2022. 11:35

Zadnja izmjena: 06.01.2022. 11:35

Po novom Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege, u prostorijama varaždinske policije je jučer prvi puta održana svečana prisega osoba koje su stekle uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Kako navode iz PU varaždinske, nakon Hrvatske himne, voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova Policijske uprave varaždinske Siniša Brkinjač je pozdravio sve prisutne koji su stekli hrvatsko državljanstvo - dva muškarca državljani Bosne i Hercegovine, jedan muškarac državljanin Sudana i jedan muškarac državljanin Velike Britanije, na tome im iskreno čestitao i uputio nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza koje ovim činom stječu i preuzimaju.

Na kraju svečanosti, Brkinjač je svima još jednom čestitao. - Imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske - rekao je.

Inače, državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. 

Komentari