obljetnica osnutka 'puma'

Foto - U vojarni održano svečano otkrivanje spomen ploča poginulima

Otkrivanju spomen ploča prethodila je misa i paljenje svijeća, a kod varaždinske Kapelice Svetog Jurja održana je prigodna molitva i blagoslov...
Objavljeno: 23.12.2021. 13:54

Zadnja izmjena: 23.12.2021. 14:40

Foto: Luka Šalamun

Povodom obilježavanja 29. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade "Puma" i Dana 2. Oklopno mehanizirane bojne "Pume", danas je održano svečano otkrivanje spomen ploča u vojarni.

Otkrivanju spomen ploča prethodila je misa i paljenje svijeća, a kod varaždinske Kapelice Svetog Jurja održana je prigodna molitva i blagoslov. Tim je istim povodom jučer predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović posjetio Vojarnu 7. gardijske brigade "Pume" te održao sastanak s veteranima 7. gardijske brigade "Pume", zapovjednikom gardijske oklopno mehanizirane brigade te predstavnicima Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Svečanosti otkrivanja spomen ploča pristustvovao je i Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop. - Nama je poginuo 91 pripadnik tijekom operacija, imamo jednog nestalog te tu pokušavamo uložiti maksimalan napor kako bismo i to riješili jer nema veće boli od toga kad obitelj ne može zapaliti svijeću svom članu - rekao je Jakop.

'Utjecaj Puma na postrojbe'

Župan Anđelko Stričak čestitao je pripadnicima 7. gardijske brigade njihov dan. - Naglašavam da od 91 poginulog vojnika, 53 ih je poginulo u susjednoj BiH. Kad smo držali položaje na Velebitu gledali smo Dinaru, zamišljali kome je teže i nestrpljivo čekali dan da krenemo u oslobađanje domovine. U Oluju smo krenuli s Velebita, a oni iz Dinare. Prvi dan smo ostali bez vode, drugi dan smo napredovali prema Gračacu, a oko 10 sati je došla informacija da su Pume osvojile Knin. Tada više nismo bili ni gladni, ni žedni ni umorni. To je dokaz utjecaja Puma na sve postrojbe - rekao je Stričak. 

'Nemjerljiv doprinos slobodi'

Otkrivanju spomen ploča je prisustvovao i gradonačelnik Neven Bosilj. - Kao što je i jučer rekao predsjednik Milanović, Pume su jedne od najhrabrijih i najvećih hrvatskih brigada. Mi se danas, na 29. godišnjicu njihovog osnutka, zapravo prisjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika brigade koji su dali nemjerljiv doprinos slobodi naše domovine - rekao je Bosilj.

Uz navedene, svečanosti su također prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, saborski zastupnik Damir Habijan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Komentari