priča o simbi i juri

FOTO: Pume slave 28. rođendan, a ovo je priča o pravoj pumi koja je nastanjivala vojarnu

etjednik - arhiva

Objavljeno: 21.12.2020. 08:40

Zadnja izmjena: 21.12.2020. 08:56

Foto: etjednik - arhiva

7. gardijska brigada „Pume“ danas slavi 28. obljetnicu osnutka, a novijim generacijama manje je poznato da je u varaždinskoj vojarni svojevremeno živjela prava mačka – puma.

Bilo je to nakon oslobodilačkih akcija i kraja rata, kada su inicijatori ideje o nabavci „prave pume“ dobili odobrenje za takvu akciju. Kako su nam svojevremeno ispričali, pumu nije bilo lako naći  i cijena joj je bila jako visoka. Dugo su tražili gdje nabaviti mačku, a onda se pojavio oglas privatnog ZOO iz Svetog Petra Orehovca kod Križevaca. Mačka je koštala 4,5 tisuće tadašnjih maraka, te su krenuli u prikupljanje novca i za mačku i za hranu.

Puma "Simba"

Puma nazvana „Simba“ dvaput dnevno dobivala je obroke sirovog mesa – govedine ili ribe. Uzgajivač im je dao uputu kako s njome postupati, a oni su krenuli u izgradnju prostranog kaveza proširenog betonskom prostorijom. Važno joj je bilo osigurati komad drva na kojem će brusiti kandže i bazen, gdje se za vrijeme najvećih vrućina mogla osvježiti. Jedini koji su Simbi imali pristup bili su članovi brigade Božidar Skupnjak i Dario Kocbek, a kako je zahtijevala mnogo brige - Skupnjak ju je povremeno vodio i kući.

Hit za djecu i kamere

Agresivnost je, rekao je Skupnjak, pokazivala samo prema njegovim zavjesama i tepisima. U međuvremenu je skupljen novac i za drugu mačku, „Juru“, no on je relativno brzo uginuo, dok je Simba postala hit za školarce koji su dolazili u organiziranim posjetama, TV kamere i visoke vojne i političke dužnosnike. Informacija o „pravoj pumi“ u varaždinskoj vojarni brzo se proširila građanstvom. Simba je uginula 2004. godine, a deset godina kasnije, 2014., legendarna postrojba u Varaždinu je dobila 20-ak tona težak spomenik u obliku pume. Njegovom otborenju nazočio je i general Ante Gotovina.

Gotovina na otvorenju

Božidar Skupnjak

 

 

Komentari