budućnost vodotokova

Intervju - Profesor sa Sjevera: 'Imam konkretne upite investitora za male hidroelektrane na Bednji i Plitvici'

Objavljeno: 07.01.2024. 06:36

Zadnja izmjena: 07.01.2024. 07:18

Foto: Sebastian Krehula

Rijeka Bednja, a čak i Plitvica, predstavljaju potencijal za gradnju malih hidroelektrana na području naše županije, istaknuo je za eVaraždin profesor s Odjela za graditeljstvo na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, Bojan Đurin. S njime smo razgovarali o važnosti i koristi iskorištavanja vodotoka na našem području.

Na početku, Đurin ističe razliku između velikih hidroelektrana kao što su tri postojeće na rijeci Dravi te malih hidroelektrana koje se sve više grade, a u budućnosti će dostići svoj puni potencijal.

- Velike hidroelektrane, snaga većih od 10 pa čak i preko 100 megavata, teško da će se graditi u Hrvatskoj i izvan nje, zbog negativnih utjecaja na okoliš, dok male hidroelektrane, snaga u rasponu od nekoliko stotina kilovata i manje, predstavljaju idealno rješenje jer ne uzurpiraju vodotoke drastično, dok im je utjecaj na okoliš zanemariv – pojasnio je.

'Male hidroelektrane korisne su kod poplava'

Istaknuo je kako je na rijeci Bednje već projektirano nekoliko malih hidroelektrana koje nisu 'zaživjele' zbog promjena zakonskih akata čime se usporava cijeli proces. Zakoni bi se trebali uskoro urediti jer je interes za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, a samim time i iz vodotoka, sve veći.

- Imam konkretne i ozbiljne upite od nekoliko investitora, počevši od zapuštenih mlinova na rijeci Plitvici, lokacijama na Bednji pa čak i na pritocima Bednje, tj. potoku Očurici. Šira korist izgradnje takvih malih hidroelektrana vidljiva je i u zaštiti od poplava, regulacijama korita, mogućnostima sportskih aktivnosti na vodotocima, dakako uz zadovoljavanje zaštite okoliša – rekao je Đurin.

Zaključuje kako je potencijale rijeka uvidio kroz znanstveni rad baziran na analizama koje su pokazale kako Bednja i Plitvica hidrološki nisu istražene u potpunosti, a za svoj rad ima i podršku Sveučilišta Sjever. 

'Hidrotehnika je moje područje rada'

Bojan Đurin rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Završio je Geotehnički fakultet u Varaždinu 2007. godine gdje je stekao zvanje diplomiranog inženjera geotehnike. Doktorirao je 2014. godine na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu iz polja građevinarstva. Izvanredni je profesor na Sveučilištu Sjever, na Odjelu za graditeljstvo u Varaždinu. Područje znanstvenog, stručnog i nastavnog djelovanja kojim se bavi jest hidrotehnika, s naglaskom na hidrologiju i male hidroelektrane.

Komentari