uspješna suradnja

Foto - Suradnja Glazbene škole i Veleposlanstva iz Španjoske donijela božićni CD i koncert

Objavljeno: 17.12.2021. 12:26

Zadnja izmjena: 17.12.2021. 12:29

Nakon što je Španjolska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je i uspješna suradnja Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj s Glazbenom školom koja je donijela prezentaciju božićnog CD-a i koncert učenika Glazbene škole u Zagrebu.

Sinoć, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, nastupili su članovi Mješovitog i Djevojačkog zbora, Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu, Gudački orkestar, Combo band i Brass kvintet varaždinske Glazbene škole i solisti, a program je vodila Jana Haluza.

A la Media Noche, božićni CD koji je predstavljen suukus je rada minulih pet godina i prikazuje glazbeno putovanje kroz vrijeme i prostor. Skladbe koje se nalaze na CD-u pomno su birane, a uključuju tradicionalne božićne pjesme iz raznih krajeva Španjolske, kao i djela skladatelja s američkog kontinenta, čija je božićna glazba prožeta utjecajima lokalne glazbe ili afričkih ritmova, uz zadržavanje klasičnih oblika europske glazbe.

Ovaj glazbeni repertoar podijeljen je u dva djela. Skladbe čija je nositeljica profesorica Dada Ruža, povijesni su dio CD-a i obuhvaćaju skladbe i obrade za komorni vokalni ansambl, djevojački i mješoviti zbor a cappella ili uz pratnju klavira odnosno gudačkog orkestra. Poseban dodatak predstavlja nekoliko popularnih španjolskih božićnih pjesama, villiancicosa, briljantno reinterpretiranih u jazz stilu, u aranžmanu nastavnika trube u Glazbenoj školi u Varaždinu, Marka Prepelića. Sve u svemu, radi se o neobičnom putovanju kroz španjolsku i iberoameričku božićnu glazbu, punom iznenađenja i svježeg zraka.

'Ponovno smo nadrasli sami sebe'

„Zahvaljujem Veleposlanstvu Španjolske i tvrtki Comsa što su nam ukazali izuzetno povjerenje da ponovno “nadrastemo” sami sebe, da upoznamo izuzetno zanimljivu i prekrasnu glazbenu literaturu te tako svečano obilježimo 30 obljetnicu diplomatskih odnosa naših država. Siguran sam da će ovaj CD svima biti jedan od dražih u kućnoj fonoteci“, zaključio je ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić.

Komentari