japan zemlja parner

FOTO U katedrali otvorene 48. Varaždinske barokne večeri - pogledajte kako je bilo

U Varaždinskoj katedrali večeras su otvorene 48. Varaždinske barokne večeri, najznačajnija glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske. 

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.09.2018. 19:30

Zadnja izmjena: 22.09.2018. 11:16

Foto: Viktor Hranić

U Varaždinskoj katedrali otvorene su 48. Varaždinske barokne večeri, najznačajnija glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske. Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera, a ove godine to je Japan. 

Na početku prijenosa svim gledateljima obratio se ravnatelj festivala Davor Bobić koji je rekao kako mu je iznimna čast i privilegija da je upravo Japan kao prva azijska zemlja partner na baroknim večerima.

- Ove godine smo barokne večeri odlučili približiti mladima pa će primjerice čuti Vivaldija u pop rock izvedbi, predstavili smo i svoje pivo, a mladi će uživati i u filmskim večerima i brojim radionicama gdje će upoznati japansku kulturu - rekao je Bobić.

Na početku svečanosti otvorenju gostima se najprije obratio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji je rekao kako su Varaždinci svih ovih godina imali povlasticu prepoznati i razumijeti kako je upravo europska barokna kultura zajednička baština svih europskih naroda.

- Upravo zato su europske države stalno bile partneri ovom festivalu, ali smo ove godine svoja vrata otvorili dalekom Japanu kako bismo opet mogli shvatiti kako u glazbi ne postoji ni prostorno ni geografski daleko - rekao je Čehok i pozvao goste da uživaju na baroknim večerima i upoznaju prebogatu japansku kulturu. 

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić svoj je govor počeo podsjećanjem kako se upravo danas slavi Dan oslobođenja i Dan branitelja Varaždinske županije. 

- Mnogi od tih koji su sudjelovali u pobjedi u Varaždini bili su u Pumama i razvili su hrvatsku zastavu u Kninu i mnogi od tih ljudi su slavili glazbu i činjenica da su bili dio ove kulture osnažila ih je u obrani vrijednosti koje su zastupali, to su povezane stvari - rekao je Čačić i dodao kako su Varaždinci pomagali i u Vukovaru i u Kninu.

- Japan je velesila u svakom pogledu i privilegija je čuti i vidjeti najbolje japanske umjetnike u Varaždinu - rekao je Čačić.

Prisutnima se obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je pak zahvalila Japanu što je poslije rata kada su se obnavljali brojni kulturni prostori Japan dao brojne donacije i brojne instrumente. O dobrim odnosima između dvije države govorio je i veleposlanik Japana Keji Takiguchi koji je rekao kako mu je velika čast što je povodom 25. godišnjice diplomatskih odnosa upravo Japan izabran za zemlju partnera. 

Osim spomenutih govornika, svečanosti otvorenja prisustvovali su između ostalih i Renata Margetić Urlić - izaslanica predsjednice RH, Damir Habijan - izaslanik hrvatskog Sabora i predsjednik gradskog vijeća, ministrica znanosti, obrazovanja i sporta -Blaženka Divjak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, kao i brojni gradski i županijski dužnosnici ali i ostali gosti. 

Komentari