zemlja partner - slovenija

Foto - U katedrali svečano otvorene Varaždinske barokne večeri

U varaždinskoj katedrali večeras je održano svečano otvaranje 51. Varaždinskih baroknih večeri, a ovogodišnja zemlja parter je Slovenija.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.09.2021. 21:18

Zadnja izmjena: 17.09.2021. 21:21

Foto: Dino Možek

U varaždinskoj katedrali večeras je održano svečano otvaranje 51. Varaždinskih baroknih večeri, a ovogodišnja zemlja parter je Slovenija.

Gledateljima HRT-a najprije se obratio ravnatelj Baroknih večeri Davor Bobić koji je istaknuo kako je u sljedećih 17 dana pripremljeno čak 33 programa. - Ovo je bio veliki izazov za organizaciju, ali je Koncertni ured Varaždin napravio sjajan posao. Bilo nam je teže nego prošle godine, ali mislim da će koncerti biti prepuni i živim za taj dio godine kada glazba uzima ključeve grada - rekao je Bobić.

Gledateljima Hrvatske televizije i okupljenoj publici obratio se i gradonačelnik Neven Bosilj koji je na početku govora rekao kako se Varaždinci ponose svojom baroknom baštinom.

- Ne možemo se zapitati što je danas najpotrebnije jednom malom narodu, odnosno što je danas najpotrebnije kulturnoj zajednici koja se prepoznaje po baroku. Potrebna je ovakva manifestacija koja nas već više od 50 godina podsjeća da umjetnost, kao i život ne pozna granice i da je poznavanje i uvažavanje vlastite osobnosti samo preduvjet da osluškujemo potrebe svoje okoline i otvaramo se prema drugima - rekao je između ostalog gradonačelnik Bosilj. 

Svečanom otvaranju prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. - Veseli me da je u godini u kojoj Slovenija predsjeda Europskom unijom odabrana kao partner upravo Slovenija jer nas osim tog srednjoeuropskog kruga zbližava i dugogodišnja glazbena suradnja i tradicija - rekla je ministrica kulture.

Komentari