'virtualno umreženi'

Foto - U mađarskom gradu Csurgó održana završna konferencija EU projekta [email protected]

Vraždinska županija

Objavljeno: 01.06.2023. 14:23

Zadnja izmjena: 05.07.2023. 11:08

U Povijesnom parku u Csurgu, mađarskom gradu smještenom uz granicu s Hrvatskom, jučer je održana završna konferencija EU projekta "Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area - [email protected]".

Riječ je o projektu u kojem je Varaždinska županija vodeći partner, dok su partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannonia - Nagykanisza kampus te Turistička zajednica Varaždinske županije. Glavni cilj projekta bio je obratiti se turistima koji žive u pograničnim područjima Mađarske i Hrvatske kreiranjem novih sadržaja koji im pomažu u pronalaženju lokalnih, primarno ruralnih turističkih atrakcija uz pomoć naprednih digitalnih tehnologija.  

U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, uspostavljena su dva posjetiteljska centra, u Varaždinu i mađarskom Csurgu, razvijena je mobilna aplikacija koja sadrži turističke informacije te pet igrica, izrađena je baza vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održani su ciklusi treninga za dionike u turizmu te proveden niz drugih aktivnosti. Projekt se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020.    

- Jedan od ciljeva ovog našeg EU projekta bio je povezati ljude koji žive u pograničnim područjima Mađarske i Hrvatske te razvijati zajedništvo i suradnju. Naši centri bit će "virtualno umreženi", povezani "prozorom" zahvaljujući kojem će se posjetitelji u oba centra moći vidjeti. Posjetiteljski centar u Varaždinu doista je jedinstven, uređen je u podrumu povijesne Županijske palače, a prostire na površini od gotovo 400 kvadrata. U njemu na atraktivan i drugačiji način prezentiramo kulturnu i povijesnu baštinu manje poznatih ruralnih dijelova naše županije - istaknula je zamjenica Silvija Zagorec.  

Komentari