obilazak centara

Foto - Župan obišao prihvatne centre za izbjeglice, evo koliko ih je do sada pristiglo

Objavljeno: 30.03.2022. 15:00

Zadnja izmjena: 30.03.2022. 15:00

Između ostalih, župan Anđelko Stričak, načelnica Stožera civilne zaštite Silvija Zagorec, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Minerva -Varaždinske Toplice Denis Kovačić su danas obišli prihvatne centre u Varaždinskoj županiji.

Prilikom obilaska, između ostalog, rečeno je kako u prihvatnim centrima trenutno boravi 347 osoba. Od 45 učenika iz Ukrajine koji su uvedeni u obrazovni sustav na području Varaždinske županije, njih 44 pohađa osnovnu školu, a jedan srednju školu. Kako je rečeno, obzirom da su prhvatni centri u Varaždinskoj županiji puni, pozivaju se građani koji imaju slobodnih kapaciteta da ih prijave za smještaj izbjeglih osoba, s obzirom na to da je takav smještaj za raseljene osobe, kako su naveli, "psihički najbezbolniji". 

- S današnjim datumom imamo 291 zahtjev za privremenu zaštitu. Devet osoba iz Ukrajine se prijavilo na Zavod za zapošljavanje. Nastojimo im izaći u susret kako bi se ti ljudi zbog nesretne agresije kod nas osjećali što bolje i komotnije - rekao je župan Anđelko Stričak

'U Hrvatsku ušlo 11.200 osoba'

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt izrazio je zadovoljstvo koordinacijom institucija i sustava, dok je ravnatelj civilne zaštite Damir Trut dodao kako je sustav civilne zaštite kroz krizne situacije u prošlosti stasao do zadovoljavajuće razine. - Čak 11.200 osoba iz Ukrajine je do sada ušlo u Hrvatsku, a najveći dio ulazi kroz granični prijelaz Goričan. Arena je za to pripremljena "po knjizi". Pruženo im je sve što je potrebno, a i cijeli sustav tranzita odlično funkcionira - rekao je Trut.

Komentari