'zaustavimo sepsu'

Foto - U Općoj bolnici Varaždin obilježen Svjetski dan sepse

Objavljeno: 14.09.2022. 11:57

Zadnja izmjena: 14.09.2022. 11:57

Svjetski dan sepse obilježava se 13. rujna, na inicijativu Svjetskog saveza za borbu protiv sepse, društva vođenog zdravstvenim profesionalcima iz cijelog svijeta. 

Svjetski dan sepse obilježen je i u Općoj bolnici Varaždin, predavanjem, odnosno edukacijom medicinskih sestara, a o ovoj su temi govorili Željka Gajski dipl. med. techn.i Ksenija Kukec dipl. med. techn.

- I mi smo na nivou Hrvatske pokrenuli jednu akciju unutar našeg društva, Hrvatskog društva medicinskih sestara za reanimaciju i intenzivno liječenje, tako da smo od 2014. godine potpisnici deklaracije na svjetskom nivou borbe protiv sepse. Ovakve edukacije medicinskih sestra su jako bitne, kako bismo prepoznali sve znakove sepse te na vrijeme alarmirali i obavijestili liječnike o stanju pacijenta, odnosno započeli pravovremeno liječenje koje je počeo liječnik u suradnji s medicinskom sestrom - rekla je Gajski.

Medicinske su sestre na edukaciji imale priliku čuti najnovije smjernice u liječenju sepse koje su na internacionalnom nivou jednake za sve. Upoznali su ih s najnovijim smjernicama koje se baziraju na znanju, utemeljene na dokazima, kako bi najbolje mogli zbrinuti pacijente koji su oboljeli od sepse, teške sepse i septičkog šoka. Inače, osim u jedinici intenzivnog liječenja, septični bolesnici se zbrinjavaju unutar odjela Opće bolnice Varaždin.

Komentari