švedska zemlja partner

FOTO: U varaždinskoj katedrali svečano otvorene 49. Barokne večeri - pogledajte kako je bilo

Sinoć su u varaždinskoj katedrali svečano otvorene 49.po reedu Varaždinske Barokne večeri, a po prvi puta zemlja partner dolazi iz Skandinavije, točnije, ovoga puta u pitanju je Švedska.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.09.2019. 21:30

Zadnja izmjena: 21.09.2019. 09:18

Foto: Dario Jurčević

Sinoć su u varaždinskoj katedrali svečano otvorene 49.po reedu Varaždinske Barokne večeri, a po prvi puta zemlja partner dolazi iz Skandinavije, točnije, ovoga puta u pitanju je Švedska. Barokne večeri otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. - Švedska ima jako velike dosege u izvođenju barokne glazbe na autentičan način i po tome su stvarno jedna od država koja prednjači u tome i jako mi je drago da ih možemo ugostiti. Švedska dolazi s najboljim što ima, najboljim glazbenicima, glazbom koja se svirala na ulici, glazbom švedskih zatočenika na Sibiru, glazba plesova i pubova - najavio je Davor Bobić, ravnatelj Baroknih večeri.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je na otvaranju kako je dobro što se svake godine festival sve više obogaćuje i ponuda okreće prema građanima. - Osim glazbenih užitaka, građani će moći upoznati kulturu i narodne običaje Švedske, a već smo to i prošle godine započeli s Japanom - rekao je Čehok i dodao kako su ove godine Barokne večeri dosta šarolike s obzirom da nećemo slušati samo baroknu, već i renesansnu glazbu kao i švedsku narodnu glazbu.

''Manifestacija diže kvalitetu života u našoj županiji''

- Kvaliteta izvedbi i glazbe priznata je u hrvatskim i svjetskim okvirima i to je nešto što bitno diže kvalitetu života i doticaj s prvorazrednim kulturnim događajima u našoj županiji, ali i izvan - rekao je župan Radimir Čačić i dodao kako je to jedan od razloga zašto županija podupire ovu manifestaciju

Švedski izvođači će vrhunskim izvedbama donijeti kuriozitete barokne glazbe, a uz njih i hrvatske izvođače, slušat ćemo i norveške glazbenike, ali i korejski zbor s Varaždinskim komornim orkestrom te Zagrebačke soliste. Svakodnevne koncerte u Varaždinu će pratiti i jednako sjajni koncerti u Belcu, Knegincu, Krapini, Križevcima, Loboru, Ludbregu, Novom Marofu, Prelogu, Sv. Jurju na Bregu, Trakošćanu, Varaždinskim Toplicama i Vinici. 

 

 

Komentari