autoimuna bolest

Foto - U Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan multiple skleroze

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.05.2022. 13:31

Zadnja izmjena: 27.05.2022. 13:32

S ciljem osvješćivanja javnosti o multiploj sklerozi, kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan multiple skleroze.

Kao što je istaknula predsjednica Savjeta Spomenka Kiđemet-Piskač,  u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko sedam tisuća osoba, dok je u Varaždinskoj županiji između 300 i 400 oboljelih.

-To se možda ne čini veliki javnozdravstveni problem, ali ako znamo da multipla skleroza zahvaća mlade ljude od 20 do 45 godina života, mlade ljude koji su tek na pragu svog životnog i radnog iskustva, onda je to veliki problem. MS, popularnije nazvana kao bolest s tisuću lica, ima jako veliki broj simptoma, kako onih vidljivih (promjene u vidnom polju, utrnutost jedne strane tijela, ili samo jedne ruke ili noge, smetnje ravnoteže), tako i nevidljivih poput kroničnog umora – objasnila je predsjednica Savjeta Kiđemet-Piskač.

Opća bolnica Varaždin u svom radu s oboljelima od multiple skleroze može se pohvaliti s izvrsnim rezultatima.

-Mi uz ranu dijagnostiku, imamo i svu dostupnu terapiju kojom možemo vrlo rano i učinkovito zaustaviti napredovanje bolesti. Varaždinska bolnica sa svojim liječnicima, MS neurolozima, u suradnji s kolegama iz kliničkih bolničkih centara sudjeluje u izradi smjernica za liječenje MS koje onda implementiramo u liječenje naših pacijenata. Također bolnica već dugi niz godina sudjeluje i u kliničkim ispitivanjima, pa su našim pacijentima dostupni i najnoviji lijekovi, koji tek trebaju doći na tržište. Na taj smo način pokrili veliki dio pacijenata koji su zadovoljni jer naš je cilj da pravovremenim otkrivanjem bolesti i kvalitetnim liječenjem svi naši pacijenti, a posebno oni mlađi što duže ostanu radno sposobni i ravnopravni članovi našeg društva – istaknula je predsjednica Savjeta Kiđemet-Piskač.

Dopredsjednica Društva Petra Mutavčić ukazala je na tešku zapošljivost osoba oboljelih od multiple skleroze.

-Iako svi imamo istu dijagnozu i istu bolest, nitko od nas nema iste simptome. Uz vidljive, postoji jako puno nevidljivih simptoma, te je osobi s MS-om ponekad često teško dokazati da je bolesna. Susrećemo se s puno problema i zato trebamo stalno dizati svijest o multipli, pričati o njoj, ukazivati na naše vidljive i nevidljive simptome, probleme i barijere s kojima se susrećemo. Mi jesmo radno sposobni ljudi i možemo biti korisni članovi našeg društva, samo nam je potrebna neka vrsta prilagodbe i razumijevanja -  naglasila je Petra Mutavčić.

Komentari