'bogatstvo koje moramo čuvati'

Foto - U Varaždinskoj županiji po peti puta obilježen Međunarodni dan rijeke Drave

Objavljeno: 28.09.2022. 11:19

Zadnja izmjena: 28.09.2022. 11:19

Jučer je u Varaždinskoj županiji održano obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave koje je u Županijskoj palači u Varaždinu organiziralo Sveučilište Sjever u suradnji s Varaždinskom županijom. 

Dužina rijeke Drave je 749 kilometara, a svojim tokom povezuje pet država: Italiju, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, alpsko i panonsko područje. U Varaždinskoj županiji protječe kroz čak devet gradova i općina te u velikom dijelu kreira krajobraz i oblikuje prostor sjevernog dijela županije. Prirodne vrijednosti rijeke Drave su pod zaštitom već desetak godina, kao dio Regionalnog parka Mura-Drava, ali i ekološke mreže Natura 2000.

- To područje ima međunarodni značaj od 2012. godine u vidu proglašenja hrvatsko-mađarskog Prekograničnog UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je prošle godine postao i dio velikog petodržavnog rezervata biosfere istog imena. Stoga je dionica rijeke Drave u Varaždinskoj županiji dio najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi - rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

- Peti put zaredom organizirali smo obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave u Varaždinu, a priredili smo raznolik i bogat program. Imamo umjetnički pogled na Dravu u vidu fotografija, filma i svirala, a uz to znanstveni i avanturistički pristup – rekla je izv. prof. dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović,  koordinatorica događanja.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti i čuti doista posebnu instalaciju "Vodene note" autorice Lucije Petrović, za koju je primila Rektorovu nagradu za 2021. godinu. Priređena je bila i izložba slika dravskih motiva višestruko nagrađivanog autora Krunoslava Večenaja te prikazan kratki dokumentarni film Mare Koceve, bivše studentice Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, kojeg je predstavio akademski slikar Antun Franović. Bojan Šarkanj sa Sveučilišta Sjever i Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, održali su predavanje o utjecaju rijeke Drave na odrastanje i rad dr. Rudolfa Steinera.

Komentari