prevedena na hrvatski

Foto - U Varaždinu predstavljena prva knjiga o njegovoj povijesti napisana 1828. godine

Objavljeno: 08.12.2023. 18:04

Zadnja izmjena: 08.12.2023. 18:06

Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu Gradski muzej Varaždin i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin organizirali su predstavljanje prve povijesti Varaždina tiskane 1828. koja je tek 2023. prevedena na hrvatski jezik. 

Knjigu je inače 1827. godine kao rukopis objavio Ladislav Ebner, prvi gradski povjesničar, a godinu kasnije ona se i tiskala. Autor je knjigu podijelio na dva dijela, pri čemu je prvi opći dio te govori o općoj povijesti Hrvatske, dok u drugom dijelu govori o povijesti samog Varaždina do 19. stoljeća. Knjiga je prvobitno napisana na njemačkom jeziku te je sada po prvi puta prevedena na hrvatski. Nakladnici su Hrvatska akademijae znanosti i umjetnosti te Gradski muzej Varaždin.

- Najraniju povijest Varaždina opisuje iz starih knjiga, dok o prvoj polovici 19. stoljeća piše "iz glave", odnosno nema citata. On je u to vrijeme bio, današnjim rječnikom, pročelnik Grada Varaždina te je pratio i zapisivao sve: kako funkcionira gradska uprava, od čega se sastoji, kako su se gradile škole, koliko je bilo streljana, privatnih vrtova, parkova, opisao je poplavu u Varaždinu 1826. za koju kaže da je ljudima u starom dijelu grada, odnosno centru bila do struka - rekao je Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Komentari