u parku vatroslava jagića

FOTO: U Varaždinu predstavljena skulptura posvećena žrtvama fašizma

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.11.2020. 13:08

Zadnja izmjena: 30.11.2020. 13:08

Foto: Dino Možek

Danas je na Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu svečano predstavljena skulptura "K19" autora Zlatka Kopljara izrađena od cigli koje su izradili zarobljenici logora Jasenovac.

Zlatko Kopljar skulpturu je donirao gradu Varaždinu, a Grad je preuzeo obavezu financiranja postave skulpture. Posvećena je žrtvama fašizma u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, od kojih su mnoge bile i iz Varaždina, prvenstveno njegova Židovska zajednica. - Skulptura je nedovršena jer govori o tome da još nismo raščistili s povijesti, ponajviše s Drugim svjetskim ratom, niti nadišli neke situacije, a krenuli smo u novu situaciju. Skulptura komemorira nevine žrtve, ali stoji i kao trajna opomena da se takvi zločini prema čovjeku nikada ne ponove - rekao je autor Zlatko Kopljar.

Inače, i prije javnog predstavljanja ova je skulptura došla u središte pažnje jer je na njoj osvanuo kukasti križ i ustaški znak U, na što se u svom govoru danas osvrnuo i gradonačelnik Ivan Čehok. -  Osnovna funkcija umjetnosti je provokacija u prostoru, a ova skulptura, odnosno ovaj rad je u tome uspio prije nego smo ga uspjeli valorizirati u javnome prostoru. Ono što se događalo u Varaždinu proteklih dana pokazuje da umjetnost provocira i izaziva malograđanske strasti i to nije ništa što je neobično, poglavito kada je riječ o ovakvim intervencijama u prostoru - rekao je Čehok i dodao:

- Za sve one koji se pitaju, cijena nije 50 tisuća kuna već je cijena građevinskih radova 20 tisuća kuna, ali sve takve malograđane koji se to pitaju želim samo podsjetiti na dosjetku Oscara Wilde-a: Ima stvari koji imaju cijenu, ali nemaju vrijednost, a ima stvari koje imaju vrijednost, a nemaju cijenu - završio je Čehok. 

''Ovo nije samo običan kup cigli''

Otvaranju skulpture prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji je rekao kako ova skulptura nije samo običan ''kup cigli''. - Ovo je kup cigli koje su ispekli logoraši u Jasenovcu i kup cigli koji šalje jaku i snažnu poruku da se strahote iz 2. svjetskog rata nisu događale negdje daleko nego i ovdje u Hrvatskoj - rekao je Milošević i dodao kako ova instalacija predstavlja više od spomenika. - Ovo je spomenik za budućnost, da se zlo više nikad ne ponovi - završio je Milošević.

 

Komentari