slovenski kulturni praznik

Foto - U Varaždinu proslavljen Prešernov dan posvećen poznatom slovenskom pjesniku

Objavljeno: 08.02.2024. 15:30

Zadnja izmjena: 08.02.2024. 15:30

Foto: Boris Matijašec

Danas se u Sloveniji obilježava praznik 'Prešernov dan' kojim se slavi najveći slovenski pjesnik Francet Prešern. Prigodni program u Varaždinu organizirali su predstavnica slovenske narodne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora i predsjednica SKD Nagelj Martina Lesjak.

Naime, Antolić Vupora ovom prilikom istaknula je kako je i u Varaždinu ovaj praznik prepoznat kao nacionalni i kulturni praznik Republike Slovenije.

- Posebno smo sretni što danas slavimo s učenicima koji uče slovenski jezik i kulturu zahvaljujući Varaždinskoj županiji, prije svega Miroslavu Huđeru, ali i Republici Sloveniji. Poslije niza godina, grad Varaždin pristupio je i realizaciji inicijative da se slovenski jezik uvede i u osnovne škole.

'Njegujemo zajedništvo'

Zamjenica župana, Silvija Zagorec, rekla je kako je u vrijeme kad je nastajala slovenska književnost, nastajala i hrvatska jer je upravo Prešern bio stvaratelj jezika i borac za samostalnost.

- Drago mi je da imamo priliku zajedno s prijateljima slovencima proslaviti njihov državni praznik. Nismo se nikad dijelili na naše i vaše, njegovali smo međusobnu toleranciji i zajedništvo. Drago mi je da možemo biti dionici njihove proslave i želim da i dalje njegujemo odnose.

'Učenje slovenskog i u osnovnim školama'

Obilježavanju Prešernovog dana prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Varaždina, Miroslav Marković.

- Imamo dobar primjer suradnje između dvije države i naroda. Suradnja nikad nije bila bolja zahvaljujući svima prisutnima koji su i danas doprinjeli da se obilježi ovaj praznik. Slovenski se već godinama uči u gimnaziji, a ove godine trebali bismo s time krenuti i u nekim osnovnim školama.

Komentari