Evo kako je bilo

Foto - Učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu na pariškom sveučilištu Sorbonne

Objavljeno: 30.10.2023. 09:23

Zadnja izmjena: 30.10.2023. 09:23

Foto: Glazbena škola Varaždin

She is Music projekt je Glazbene škole u Varaždinu, osmišljen početkom 2023. godine sa ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti u svijetu klasične glazbe, a osobito u kontekstu položaja skladateljica.

Na poziv eminentnog pariškog sveučilišta Sorbonne, učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu predstavili su projekt u Francuskoj uoči godišnjeg programa GeMM – Genre Musique Musiciennes – 'Les musiciennes en Europe de l'Est aux XXe et XXIe siècles: circulations, mobilisations, exils'. Predstavljeni koncert i predavanje ušli su u službeni program 'Mjesec ravnopravnosti – borba protiv diskriminacija'.

- Pozivom da sudjelujemo na seminaru i prilikom da se učenici i nastavnici škole predstave na Sveučilištu Sorbonne ukazana je iznimna čast za Glazbenu školu u Varaždinu. Projekt koji smo varaždinskoj publici predstavili u proljeće ove godine pokazuje nam svima kako je obrazovanje prva stepenica u kreiranju višedimenzionalnog društva koje ravnopravnost živi, poštuje i obrazuje - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, Davor Matačić te dodao kako je od velikog značaja što su Varaždinska županija i Francuski institut u Hrvatskoj prepoznali vrijednost ovog projekta te poduprijeli njegovu realizaciju. 

Projekt She is Music ukazuje na potrebu snažnijeg uključivanja skladateljica i njihovog repertoara kako u izvedbene, tako i u istraživačko-edukacijske aktivnosti, a vjerujemo kako su učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu ovim projektom napravili važan iskorak u percepciji položaja skladateljica u glazbi, ali i otvorili vrata za neke nove suradnje

Komentari