potpisan sporazum

Foto - Varaždinska županija će za svakog učenika u deficitarnim zanimanjima izdvajati po 500 kuna mjesečno

Županija će za učenike deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu ove školske godine izdvojiti 125.000 kuna, isti iznos će izdvojiti i Ministarstvo turizma i sporta, a projekt i ove godine provodi Obrtnička komora Varaždinske županije.
Objavljeno: 02.11.2021. 09:50

Zadnja izmjena: 02.11.2021. 11:50

Foto: Dino Možek

U Varaždinskoj županiji je danas potpisan Sporazum o zajedničkom stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu za školsku godinu 2021./22.

Varaždinska županija će za stipendije učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu za ovu školsku godinu izdvojiti 125.000 kuna, a isti iznos će izdvojiti i Ministarstvo turizma i sporta, dok projekt i ove godine provodi Obrtnička komora Varaždinske županije. Sporazum o zajedničkom stipendiranju potpisali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

Kako je naveo župan Stričak, osigurat će se 50 stipendija za učenike Gospodarske škole, Srednje škole Arbouretum Opeka, Srednje škole u Ludbregu i za Centar Tomislav Špoljar. Stipendije će iznositi 500 kuna mjesečno, no u planu je projekt uz kojeg će se taj iznos podići na do 1.500 kuna mjesečno.

- Varaždinskoj županiji je cilj da osigura svojim srednjoškolcima što lakše i bezbrižnije školovanje. U tom smjeru poduzimamo mjere, između ostalog, jedna od njih je i potpisivanje ovog sporazuma. Smatram da je to još jedan važan iskorak u srednješkolskom obrazovanju - rekao je Stričak

U planu pilot-projekt

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije je rekao kako od ove godine stipendiraju 25 novih učenika. - Natječaj je još uvijek otvoren te su prijave u tijeku. Imamo 40 posto konobara i kuhara, 40 posto turističkih djelatnika te 20 posto učenika pomoćnih zanimanja. Krećemo i s pilot-projektom Ministarstva turizma te bi od iduće godine trebali uvrstiti i obrtnike kako bi učenik po završetku školovanja još godinu dana ostao vezanm sa svojim mentorom ili obrtnikom kod kojeg je na praksi - rekao je Milak.

Komentari