akcija čišćenja

Foto - Volonteri čistili obale rijeke Drave za gniježđenje zaštićenih ptica bregunica

Objavljeno: 08.04.2022. 08:47

Zadnja izmjena: 08.04.2022. 08:47

Na području Općine Cestica uzvodno od Ormoškog jezera, na lokaciji poznatoj pod nazivom "Amerika" održana je volonterska akcija čišćenja strme riječne obale.

Organizirala ju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom Općine Cestica 1995. Sve se odvijalo u sklopu projekta LifelineMDD - Protecting and restoring ecological connectivity in the Mura-Drava-Danube river corridor through cross-sectoral cooperation, na kojem je Javna ustanova partner.

- Očišćeno je 100-tinjak metara strme obale s ciljem da bregunice lakše pronađu pogodno mjesto za gniježđenje. Cilj volonterske akcije ujedno je povećati svijest stanovništva o važnosti bregunica i ostalih ptica vezanih uz karakteristične tipove riječnih staništa, koje bi zbog smanjenja brojnosti uskoro mogle nestati iz naših krajeva. Obrastanje obala vegetacijom sprečava kolonizaciju bregunica, zbog čega su ovakve akcije iznimno važne - rekla je ravnateljica Javne ustanove Priroda Sanja Kopjar.

Volonteri su očistili gornji, pjeskoviti sloj i uklonili nepotrebnu vegetaciju s obale, a kako bi bregunice mogle lakše pronaći pogodno mjesto za gniježđenje. Ptice bregunice, koje su najbrojniji stanari obala rijeke Drave, žive u kolonijama u kojima je često od nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća parova. Međutim, tih ptica je u Varaždinskoj županiji i drugim dijelovima Hrvatske sve manje zato što teško pronalaze strme obale na kojima se mogu gnijezditi. 

Komentari