'Zvjezdarnica Višnjan'

Foto - Nikola Vudrag osmislio novi hrvatski zlatnik vrijednosti 1.000 kuna

Objavljeno: 06.12.2022. 09:08

Zadnja izmjena: 06.12.2022. 09:15

Hrvatska narodna banka izdala je numizmatički komplet zlatnika s osnovnim motivom "Zvjezdarnica Višnjan" u apoenu od 1.000 kuna i zlatnik s osnovnim motivom "Hum" u apoenu od 1 kune.

Autor likovnog rješenja za zlatnik "Zvjezdarnica Višnjan" je varaždinski umjetnik Nikola Vudrag, a autorica likovnog rješenja za zlatnik "Hum" je magistra kiparstva Ana Divković. Komplet je izrađen u Hrvatskoj kovnici novca, a izdaje se u količini do 199 komada. Kako je objasnio Vudrag, model se radi u gipsu promjera 15 cm sa zadanim elementima, reljefom do 1,2 mm i kutevima manjim od 30 stupnjeva.

- Kovanica Višnjan zamišljena je kao spoj povijesti i suvremenog modernog doba, dvije krajnosti koje Višnjan njeguje: stara kamena povijest gdje na leđima najvećeg europskog goveda, boškarina, raste kameni grada, a druga strana zvjezdarnica koja je na trećem mjestu u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela. Ukratko, 60 posto forme i reljefa vidite kad modelirate, a 40 posto reljefa morate osjetiti jer je presitno za oko - navodi.

'Iznimno zadovoljstvo'

Vudrag je, podsjetimo, od dvodimenzionalnog dizajna izveo trodimenzionalni model za kovanje kovanica hrvatskih eura te je objasnio razliku između ta dva procesa.

- Kod Višnjanja je proces trajao šest mjeseci, kod Eura godinu dana, a sve zbog drugačijih europskih regulativa. Višnjan kovanica je slobodnija forma zbog svoje namjene te je time bila i jednostavnija od eura. Ali, traje li proces mjesec ili godinu dana, iznimno je zadovoljstvo vidjeti kovanice kako prezentiraju monetarnu vrijednost u čijem ste stvaranju sudjelovali. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi koje kovanice su bile do sada najzahtjevnije, Euri sa svojim procesom i Višnjan s detaljima dijele to prvo mjesto, ali zasigurno neću gledati isto na eure prilikom plaćanja kave kao ostali ljudi - rekao je.

Komentari