pelješki most

Foto - Župan Stričak na otvorenju: 'Most je to koji povezuje i koji je spojio san mnogih generacija'

Objavljeno: 27.07.2022. 12:12

Zadnja izmjena: 27.07.2022. 12:12

Na samom svečanom otvorenju Pelješkog mosta, uz cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem te uz brojne uzvanike, prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Izgrađen u 1.277 dana, dugačak 2.404 metra i visok 55 metara, Pelješki most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih pilona visine 33 metra te dvije trake sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta. Riječ je o najvećem hrvatskom infrastrukturnom projektu financiranom iz EU fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova).

- Most je to koji povezuje i koji je spojio san mnogih generacija. Iznimno sam ponosan da su njime nakon 35 dana pješačenja i prijeđenih 1.100 kilometara, prošli upravo varaždinski branitelji Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić da se ne zaboravi uloga branitelja u Domovinskom ratu i žrtva koju su podnijeli da danas možemo slobodno prošetati Pelješkim mostom - rekao je župan Stričak.

'Ostala su još tri cilja'

Dodao je i kako je otvorenje mosta bila i prilika da se prisjetimo doprinosa 5. bojne 1. A brigade "TIGROVI" i Specijalne jedinice policije "RODA" u oslobađanju juga domovine, kao i da su kod izgradnje mosta sudjelovale i brojne tvrtke s područja Varaždinske županije, a sam most čuvaju Stepinčevi anđeli Duje i Vlaho čiji originali stoje u lepoglavskoj crkvi.

- Izgradnjom mosta aktualna Vlada premjera Andreja Plenkovića ostvarila je jedan od svojih ciljeva. Za realizaciju ostala su joj još tri cilja: ulazak u eurozonu, Schengenski prostor i nabava borbenih zrakoplova. Realizacijom tih strateških ciljeva Hrvatska će biti snažnija i otpornija na izazove današnjice - zaključio je župan.

Komentari