hitni slučajevi

eTV - Nedjelja je, smatrate da morate u bolnicu, evo gdje se u kojem slučaju javiti u OB Varaždin

Objavljeno: 20.05.2023. 20:11

Zadnja izmjena: 21.05.2023. 08:27

Foto: Novootvoreni Objedinjeni hitni bolnički prijem

Početkom travnja otvoren je Objedinjeni hitni bolnički prijem, gdje je na jednom mjestu smješteno šest odjela te pacijent više ne mora gubiti dragocjeno vrijeme hodajući od paviljona do paviljona.

Više puta ponovljeni apel pritom glasi da kako je vrlo važno da se na Objedinjeni hitni bolnički prijem javljaju samo pacijenti sa hitnim stanjima, a predviđa se da bi mogla biti riječ o 100-200 ljudi dnevno. Glavnu medicinsku sestru OB Varaždin, Željku Gajski, pitali smo što sa slučajevima temperature kod male djece?

- Roditelji su jako preplašeni. Mi smo nedugo na tu temu u Županiji organizirali predavanja za roditelje da osvjestimo građanstvo što zapravo jest hitno i što bi trebalo poduzeti. To je bila edukacija roditelja kako bi znali djelovati mjerama za skidanje tjelesne temperature. To je često razlog dolaska u hitni prijem pedijatrije. Međutim postoje određene procedure koje se mogu napraviti kod kuće kada ste dobro educirani i znate primijeniti određene lijekove za snižavanje temperature. Zajedno sa stručnim timom smo prenijeli osnovne informacije za skidanje tjelesne temperaure - rekla je Gajski.

'Ambulanta Opće prakse i dalje radi'

Doktor je Zoran Antončić već ranije je u našem studiju pojasnio koji su to hitni slučajevi koji se mogu javljati u novoizgrađeni objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. 

- Svi pacijenti koji dolaze u ambulantu hitnog prijema moraju biti hitni pacijenti. Dakle, drugi pacijenti koji trebaju nekakvu skrb ili pregled moraju  to obaviti kod svojeg liječnika. Ambulanta opće prakse i dalje radi, a u bolničkom krugu subotom i nedjeljom imate ambulantu opće prakse. Ako pacijent ima neke kronične probleme koje nije riješio tijekom tjedna, to može riješiti u ambulanti opće prakse. Kod trijaže u hitnom bolničkom prijemu pacijenti se gledaju po stupnju hitnosti, a ne po trenutku dolaska. Ako bude previše pacijenata preopteretit će se sustav - rekao je, a detaljnije o tome čitajte ovdje.

 

Komentari