najavljuje mup

Gdje se može voziti električnim romobilom i kojom brzinom otkrit će novi Zakon o cestovnom prometu

Jutarnji.hr

Objavljeno: 17.09.2020. 09:02

Zadnja izmjena: 17.09.2020. 09:04

Foto: Ilustracija

MUP je odlučio zakonski regulirati prometovanje električnih romobila i sličnih proizvoda na električni pogon koji su na tržištu. U javnu raspravu Ministarstvo je uputilo “Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama”, piše jutarnji.hr.

Postojeći Zakon o sigurnosti cestovnog prometa donesen je prije malo više od godinu dana, a njime nije reguliran status tih malih vozila, koja mogu razviti brzinu veću i od 30 kilometara na sat. U međuvremenu se na ulicama pojavila nova generacija e-romobila koji razvijaju brzinu i do 70 kilometara na sat.

Prema pisanju jutarnjeg, oni bi se, prema sadašnjim odredbama, morali kretati samo prostorima namijenjenim pješacima. Naime, u MUP-u su prije godinu dana objašnjavali da se e-romobili moraju kretati površinama kojima se kreću i pješaci, a njihovi vozači imaju dužnosti i obveze pješaka. Tada su tvrdili da ne raspolažu podacima o sudjelovanju vozača električnih romobila u prometnim prekršajima i nesrećama te da njihov status neće posebno regulirati u novom zakonu. Kako će se zakonski regulirati korištenje ovih električnih prometnih vozila, znat će se kad bude predstavljen prijedlog izmjene zakona.

- Pokazalo se, među ostalim, da nemamo regulirano upravljanje električnim romobilima, pa ćemo uskoro riješiti i taj problem, slično kao što su to učinile druge zemlje EU, a to se, među ostalim, odnosi na dozvoljenu brzinu, gdje se njima može voziti, što, dakako, podrazumijeva i kazne za one koji se tih novih pravila ne budu pridržavali - najavljuje zakonske izmjene ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a prenosi jutarnji. 

Komentari