vrijedan projekt

Županijska geotermalna elektrana još korak bliže izgradnji, evo detalja

Tvrtka Bukotermal u vlasništvu je Županije i Općine Mali Bukovec...
Objavljeno: 23.02.2024. 07:57

Zadnja izmjena: 23.02.2024. 07:57

Foto: Arhiva

Nakon dvije godine istraživanja, tvrtka Bukotermal predložila je resornom ministarstvu plan eksploatacije polja Lunjkovec – Kutnjak u Općini Mali Bukovec, otkrio je u našoj emisiji nedavno župan Anđelko Stričak.

Ističe kako očekuju potvrdu plana u sljedećih mjesec ili dva, a nakon toga kreće projektiranje geotermalne elektrane. Tvrtka Bukotermal u vlasništvu je Županije i Općine Mali Bukovec pa je stoga to i prva ovakva investicija na razini države.

- Ova investicija je prva investicija od strane jedne županije ili općine u Republici Hrvatskoj. Dosad ni jedna općina ni županija nije krenula u nešto ovakvo. Kod Bjelovara ima jedan strani investitor, a to je sad sve na sudu i elektrana ne radi. Vjerujem da ćemo mi, upravo zbog toga jer idemo korak po korak, jer je za sve nas to nešto novo, da nešto ne promašimo i ne odemo krivo, doći do kranjih rezultata i cilja. A to je da se izgradi najprije ta geotermalna elektrana.

Osim geotermalne elektrane, kao jedna od sljedećih faza u planu je izgradnja mreže toplovoda kako bi OPG-ovi na taj način mogli grijati staklenike, dodao je Stričak.

'Strateški projekt'

Podsjećamo, kako je rekao načelnik Općine Mali Bukovec, Darko Marković,  u tijeku su pregovori s Vladom da se geotermalna elektrana uvrsti u strateške planove Republike Hrvatske, čime bi na raspolaganju bila i bespovratna sredstva kao i zajmovi Europske unije. 

Komentari