Treća subota u siječnju Nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice, odnosno Dan mimoza koji za cilj ima senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 280 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj je od invazivnog raka vrata maternice u 2017. godini umrlo 115 žena.

Godišnje u OB Varaždin liječničku pomoć zatraži 5-15 žena kojima je dijagnosticiran rak vrata maternice. - Prema podacima Opće bolnice Varaždin prošle godine zaprimili smo i započeli s liječenjem 11 žena koje su oboljele od vrata raka maternice. Riječ je o ženama u dobi od 37 do 46 godina. Također, taj rak vrata maternice dijagnosticiran je u početnoj fazi. Kada se ta brojka usporedi s brojem oboljelih žena koje smo zaprimili prethodnih godina onda možemo reći kako taj broj u posljednjih pet godina pada – ističe pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Varaždin Ivana Risek, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije.

Rak do kojeg ne bi trebalo doći

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom. U početnom stadiju raka simptoma najčešće nema. U razvijenim stadijima imamo nespecifične simptomi koji bi mogli ukazivati da je riječ o raku vrata maternice poput nepravilnog krvarenja, krvarenja između dva menstrualna ciklusa, krvarenja nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. - Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju ginekološkog pregleda - citološkog nalaza, kolposkopije, biopsije i konizacije. Međutim, ovdje valja naglasiti da ukoliko je kod žene dijagnosticirana HPV infekcija, to ne mora značiti da će ta žena i oboljeti od raka vrata maternice. Iz tog razloga potrebne su redovite ginekološke kontrole te uzimanje PAPA testa kako bi se pravovremeno i pravodobno moglo krenuti s liječenjem infekcije, te bi se na taj način spriječila mogućnost oboljenja od raka –naglašava Risek.
 

Medicina nudi i cjepivo protiv HPV-a

U borbi protiv ove bolesti postoji i besplatno, neobavezno cijepljenje protiv HPV infekcije za sve učenike i učenice završnih razreda osnovnih škola. Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Djelotvornost u sprečavanju perzistentne infekcije i kod muškaraca i kod žena tipovima HPV-a sadržanima u cjepivu je preko 80 posto, što dovodi do smanjenja cirkulacije virusa u populaciji.

Edukacija i spolno odgovorno ponašanje najveći preventivni saveznici

Prema riječima dr. Risek, cijepljenje ne uklanja rizik, a najveće preventivne saveznike u borbi protiv raka vrata maternice, odnosno HPV infekcije vidi u edukaciji, odgovornom spolnom ponašanju te redovitim ginekološkim pregledima. Mislim da je tu jako važna dobra sinergija roditelja s djecom i stručnih osoba koje se u svom poslu susreću s mladima. Ta tema jednostavno ne smije biti tabu tema, bilo da se o njoj razgovara u obiteljskom okruženju ili školi. Jer na taj način mi mlade učimo spolnom odgovornom ponašanju, a time ujedno i smanjujemo rizik HPV infekcija, ali i drugih spolno prenosivih bolesti koji mogu znatno utjecati na zdravlje kako djevojčice, djevojke, žene, tako i dječaka, mladića, odnosno muškarca – zaključila je Risek.

Komentari

16.01.2020. 13:37h Zadnja izmjena: 16.01.2020. 13:37