vrijedno nalazište

Premijer dolazi na prezentaciju nalazišta u Jalžabetu: Otkriće je veliko, a ovo je 6 činjenica o njemu

Objavljeno: 15.12.2021. 10:59

Zadnja izmjena: 15.12.2021. 11:00

Da je nalazište Gomila u Jalžabetu jedan od najvrednijih spomenika prapovijesne grobne arhitekture u Europi potvrdio je već ranije i Institut za arheologiju, a župan Anđelko Stričak zauzeo je stav kako nalazište treba prezentirati javnosti. Ovog petka će se u Zagrebu svečano i premijerno predstaviti nalazi i rezultati istraživanja nalazišta, a svoj je dolazak na prezentaciju najavio i premijer Andrej Plenković.

  • (1) Značajni kneževski grobovi: Veliko naselje sa zapadne strane potoka Bistričaka na području općine Jalžabet nalazi se uz pretpostavljeno groblje, s dva do sada istražena iznimna kneževska groba koji pripadaju sredini 6. stoljeća prije Krista.
  • (2) Najveća grobnica je velika 121 m2:  Grobnice su kvadratnog tlocrta, od kojih je najveća dimenzija 11 x 11 m2, obložene su drvom i kamenom, a zatrpane su sa 17.600 tona zemlje, odnosno 1.100 velikih kamiona zemlje, čime je stvoren umjetni brežuljak ili tumul.
  • (3) Svečani pristupni hodnici: Svaka od grobnica, popločena kalanim pločama pješćenjaka, ima svečani pristupni hodnik na istočnoj strani, a izrađene su od raznih vrta kamena, drva, gline te zasuta ogromnim količninama spaljenog drva. 
  • (4) Vrijedni nalazi kao dokaz moći zajednice: Na podu grobne komore ležale su spaljene ljudske kosti i životinja, kao i brojni predmeti čije porijeklo nije usko vezano uz područje Gornje Podravine - primjerice, jantar pronađen na lokalitetu uvezen je dalekim putem s Baltika, što ukazuje na gospodarsku i političku moć zajednice, kao i na to da je lokalitet bio dio važnog komunikacijskog pravca prije 2.600 godina.
  • (5) Važno nalazište za našu županiju, ali i sjever Hrvatske: Projekt "Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu" je od interesa za Varaždinsku županiju i sjeverni dio Hrvatske jer doprinosti promicanju povijesti i kulture tog područja, ali i razvoju kontinentalnog turizma. 
  • (6) Županija će otkupiti okolna zemljišta po većoj cijeni: Za izgradnju Prezentacijskog centra Županija prvo treba otkupiti oko četiri hektara okolnih vrijednih poljoprivrednih zemljišta, čija je predložena cijena 2,22 kune/m2, što je znatno niže od njihove vrijednosti. Budući da vlasnici ne žele prodati zemljište po predloženoj niskoj cijeni, Županija je odlučila kako će ga kupiti za  do 10 kn/m2

Komentari