prezentacija u zagrebu

Foto - Nalazište u Jalžabetu je svjetska senzacija, Plenković: 'Ovo je jako važno za Hrvatsku'

Podsjetimo, analize Instituta za arheologiju potvrdile su kako je Gomila u Jalžabetu, ogroman grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista, jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.12.2021. 19:11

Zadnja izmjena: 17.12.2021. 20:38

Foto: Luka Šalamun

Danas su se u Zagrebu svečano i premijerno predstavili nalazi i rezultati istraživanja nalazišta Gomila u Jalžabetu koji je jedan od najvrednijih spomenika prapovijesne grobne arhitekture u Europi.

Podsjetimo, analize Instituta za arheologiju potvrdile su kako je Gomila u Jalžabetu, ogroman grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista, jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi. Na lokalitetu su pronađene ljudske i životinjske kosti, kao i vrijedni predmeti od jantara i zlata, a istraživanje nalazišta započelo je nakon što je ustanovljeno da je lokalitet pokraden 2017. godine. Sada je u planu izgradnja prezentacijskog centra u Jalžabetu  koji bi mogao poslužiti kao akcelerator razvoja turizma u regiji. 

- Gomila je prvi dragulj u Varaždinskoj županiji kojeg ćemo istražiti. Želimo također na tim znanstvenim temeljima graditi budućnost Varaždinske županije i očuvati u što izvornijem obliku ta prirodna dobra i želimo sve to prezentirati hrvatskoj i svjetskoj javnosti da se možemo tome diviti i još jednom pozivam sve da se uključe i da nam pomogne - rekao je na svečanosti varaždinski župan Anđelko Stričak.

'Svjetski razmjeri'

Prema riječima premijera Andreja Plenkovića koji je prisustvovao predstavljaju, Gomila u Jalžabetu je prema kompleksnosti gradnje u svjetskim razmjerima. - Za Hrvatsku je od posebne vrijednosti što se jedan od najvažnijih i najočuvanijih krajolika starijeg željeznog doba u srednjoj Europi nalazi južno od rijeke Drave, upravo u Jalžbetu i obližnjem Martijancu. Danas je pred istraživačima znanstveni izazov temeljitog upoznavanja prapovijesnog društva, davnih života i vjerovanja u čijem je središtu jedan događaj- središnji pogreb vladara za kojeg je podignuta jedna od najvećih grobnica te vrste u Europi - rekao je između ostalog premijer Andrej Plenković.

 

 

Komentari